Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 1. Ierse RTÉ radio via nieuwe satellietfrequentie Astra 2

  De radiozenders van de Ierse publieke omroep RTÉ (Raidió Teilifís Éireann) zijn verhuisd op de Astra-2 satelliet. De vier nationale publieke radiozenders, waaronder RTÉ Radio 1 en Lyric Fm zijn altijd al free to air te beluisteren, maar Sky Digital verandert wel regelmatig de frequenties en transponders. Dat heeft gevolgen voor de ontvangst buiten de Britse Eilanden. De zenders zijn sinds kort alléén nog maar te horen op 11836 Ghz. horizontaal, symbol rate: 27500 FEC: 5/6. Ook Canal Digitaal en TV Vlaanderen moeten dit in de zaplijsten aanpassen.

   

  RTÉ Radio tijdelijk van lange golf

  De Ierse publieke zender is ook nog altijd via de Lange Golf (AM - Long Wave) te horen op 252 Kilohertz. Aanvankelijk wilde de omroep daar al eerder mee stoppen, maar het digitale bereik is, ook voor de vele Ieren in Engeland, te beperkt. Daarom wordt de Lange golf antenne opgeknapt om langer mee te kunnen en is de zender tot en met 7 july uit de lucht . De RTÉ wil op termijn via DAB+ gaan uitzenden in steden op de Britse Eilanden en het bereik vergroten in eigen land. Zolang dat bereik niet gerealiseerd is wordt de Lange Golf nog gebruikt en satelliet biedt sowieso de beste ontvangst.

   

  Irish TV uit de lucht

  Helaas voor kijkers buiten (Noord-) Ierland zijn de zenders via de satelliet gecodeerd en alleen met Sky Digital abonnement te zien. Een satellietpakket op de Eutelsat 9 oost via de Ka-Band bestaat uit kleine op Ierland gerichte spotbeams, waardoor dit free to air pakket zelfs in Engeland niet is te ontvangen. En ook Irish TV is er mee gestopt. Dit kanaal dat zich op de diaspora richtte in heel Europa is failliet. De zender bracht veel lokaal nieuws en muziek, maar kwam in grote financiële problemen door te hoge kosten zonder voldoende inkomsten.

  Jan-Hein Visser
  28-06-2017
  RTÉIerlandIrish TVSatellietRadioSky DigitalLong WaveAstra 2Lyric FM
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.
  • *