Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
  • *
  1. IPTV en multistream maken satellietontvangst nog steeds leuk

    We schreven het al op deze website: een uitgebreid satelliet aanbod voor de Nederlandse en Vlaamse markt zit er toekomstig helaas niet meer in. Integendeel: de inkrimping is al in volle gang. De nog piepjonge nieuwe aanbieder Joyne lijkt momenteel niet erg toekomst zeker. Canal Digitaal en TV Vlaanderen, beiden door de Luxemburgse M7 Group S.A. geëxploiteerd, zijn dat in principe wel. Maar alleen omdat alle (nieuwe) niche-zenders nu al verhuizen naar de online-apps en toekomstig alleen nog de belangrijkere grote zenders worden doorgegeven via de lineaire satelliet- transponders in de DVB-S2 uitzendnorm. De kosten voor transponder-uitbreiding zouden anno 2019 niet meer te verantwoorden zijn voor de Nederlandse en Vlaamse markt. Moederbedrijf M7 Group S.A. heeft al laten doorschemeren dat beeldkwaliteit in de toekomst ook gaat boven kwantiteit. Het mooiste beeld via de satelliet in HD en indien mogelijk zelfs UHD wordt dan de keuze en niet kwantiteit door bijvoorbeeld alleen tientallen SD-zenders door te geven. Kleine zenders die toch al weinig kijkers trekken in tijden waarin lineaire tv het steeds moeizamer krijgt. Wat blijft er dan verder aan extra meerwaarde over bij satelliet-ontvangst voor de kijker? Dat ligt eraan wat de behoeftes en mogelijkheden zijn. Voor wie niet over goed internet erbij beschikt blijft natuurlijk sowieso een prachtig Brits en Duits aanbod over dat immers ongecodeerd is te zien.


    "Los uitrichten met een antenne van minstens 60 CM doorsnede op 5 graden west levert ook al een hoop leuks op"

    Maar ook Multistream-ontvangst is een leuke ontwikkeling! Je hebt alleen wel de juiste Linux- gebaseerde decoder nodig met een zogeheten Multistream tuner. Zeker niets voor de gemiddelde kijker om zomaar even voor elkaar te krijgen. Dat is ook niet de bedoeling, want de signalen zijn niet voor Direct To Home ontvangst in heel Europa bestemd. Nodig is bovendien een draaibare schotel of een multi-focus schotel als Big-Bisat of Wavefrontier. Los uitrichten met een antenne van minstens 60 CM doorsnede op 5 graden west levert ook al een hoop leuks op: want juist daar zitten veel Franse en Italiaanse zenders met een aanvoer voor digitale ether in die landen zelf. Als Multistreams. En dan ontvang je opeens bijvoorbeeld Rai Uno of TF1 in HD-kwaliteit, ongecodeerd en soms zelfs met originele audio bij bepaalde films! De specialisten in satellietapparatuur weten wat u precies voor ontvangst nodig heeft. Multistream betreft trouwens een techniek waarbij multiplexen als het ware worden gemixt. Veel meer zenders kunnen op één transponder. Het is wel storingsgevoeliger en dus alleen met speciale tuners te ontvangen. De Zwitserse aanvoer van TF1 en TMC is zelfs nog complexer gemaakt: dit is in de allernieuwste uitzendnorm DVB-SX2. Ook dit is met de juiste tuner en via 33 graden oost ongecodeerd te zien. Of het echt mag? Als je het bij de betreffende omroepen gaat navragen zullen ze nee zeggen. Maar dát zegt de BBC in feite óók als je vraagt of ze in de Benelux via de satelliet (via de Astra-2 in de normale DVB-S norm) te zien zijn.

     

    Heb je wel een goeie internetaansluiting? Dan zijn twee opties beschikbaar, die echter beslist niet in één decoder zijn te combineren. We beperken ons in dit verhaal uiteraard uitsluitend tot de legale IPTV-ontvangst! In het artikel over de hybride strategie van Canal Digitaal kunt u lezen hoe Canal Digitaal en TV Vlaanderen hun lineaire satelliet-aanbod aanvullen met IPTV zenders. Denk aan de NPO themazenders, Vlaamse versies van commerciële kanalen, regionale zenders (zoals straks ook Omroep Zeeland en L1!) en diverse themazenders. Met de Hybride M7 decoders allemaal te zien. Maar dan is wel een goede internetaansluiting vereist. En als je daar over beschikt, dan is het nog leuker om ook een Linuxdecoder aan te schaffen die IPTV streams kan ontvangen. Legale zenderlijsten worden hiervoor via de ontvangst-hobbyclub 'de transponder' verspreid. Het bewerken van zenderlijsten en inladen is wel een hobby die even onder de knie moet worden gekregen maar dan heb je ook wat: In weliswaar erg variërende beeldkwaliteit IPTV streams vanover de hele planeet! Let wel, dat dit soort ontvangst via de 'goedgekeurde' Canal Digitaal ontvangers echt niet kan. Toch is er helemaal niets illegaals aan, zelfs al vraagt de auteur zich oprecht af hoe het kan dat de IJslandse zenders Rúv 1 en Rúv 2 het al een hele tijd vlekkeloos in HD-kwaliteit doen. De wondere wereld van IPTV heet dit. Illegale abonnementen via bijvoorbeeld Kodi geven nog veel meer, maar de term zegt het al: dit is illegale ontvangst die legale aanbieders ernstig schaadt en waarmee u de wet overtreedt. En alle activiteiten die legale aanbieders en de ontwikkelingen in de markt uiteindelijk alleen maar schaden werken dus uiteindelijk ook voor alle consumenten nadelig uit. Voor actuele zenderlijsten met satelliet- en iptv ga naar www.detransponder.nl.


    Omdat satelliettelevisie puur op de Nederlandse markt gericht een steeds kleinere rol gaat spelen is dit helaas ook de allerlaatste Satzine die onze redactie verstuurt en tevens mijn laatste artikel hiervoor! Ook het satellietforum gaat helaas sluiten nadat Canal Digitaal een tijdje geleden al besloot haar klantenservice te migreren naar met name facebook. Dat vinden wij erg spijtig maar de verandering van koers vanuit de M7 Group S.A. begrijpen wij tegelijkertijd ook wel omdat tijden en technieken nu eenmaal in rap tempo veranderen. De volgende stap van Canal Digitaal wordt om meer klantenservicecapaciteit over te hevelen naar dienstverlening voor voor het iptv zusterbedrijf online.nl. Waarom de eigenaren van Canal Digitaal de noodzakelijke beweging naar online-televisie maken is trouwens in de laatste artikelen van collega Jarco Kriek op deze site uitgebreid te lezen.


    Rest ons namens de gehele redactie van SatelliteMagazine.com niets anders dan al onze trouwe lezers, sponsors, adverteerders, samenwerkende partners en correspondenten in de afgelopen jaren van harte te bedanken! Met weemoed nemen we afscheid. De redactie sluit met de jaarwisseling de website Satellitemagazine.com redactioneel af en daarna het satellietforum op 31 januari 2019. Het is helaas niet anders. We wensen iedereen hoe dan ook een voorspoedig 2019! En we hopen dat voor de Nederlandse en Belgische markt nog lang een mooi satelliet-tv-aanbod in stand blijft.

    Jan-Hein Visser
    24-12-2018
    © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.