Satelliettelevisie in Nederland krijgt het moeilijk
Het is niet voor niets dat het einde van het internetplatform voor satelliettelevisie SatelliteMagazine in zicht is. Satelliettelevisie in Nederland krijgt het de komende jaren moeilijk. Heel moeilijk. Het schip vaart spreekwoordelijk een grote oceaan af. En het uitzicht is woelig met hoge golven.
Natuurlijk hebben we het over het schip waarop zich de twee Nederlandse satelliettelevisieaanbieders Canal Digitaal en Joyne bevinden. Satelliettelevisie om ongecodeerd naar tv- en radiozenders te kijken en luisteren blijft ook in de komende jaren in Nederland en België onverminderd populair. Maar voor aanbieders die zich alleen op satelliettelevisie richten, wordt de toekomst moeilijk en onzeker. De Nederlandse satellietmarkt blijft namelijk inkrimpen. En dit proces is voorlopig nog niet geëindigd. En uit deze lekkende vijver proberen nu niet één maar twee aanbieders naar de gunst van satellietkijker te vissen. Eigenlijk was het al een klein wonder dat Canal Digitaal het de afgelopen vijf jaar gelukt is om de broek op te houden. Transponderhuur, uplinkkosten en overige apparatuur kan in vergelijk met andere grotere Europese markten over veel minder potentiële abonnees verdeeld worden.
"Canal Digitaal-eigenaar M7 Group heeft als mogelijk antwoord voor de veranderende marktomstandigheden in Nederland de hybride strategie uitgerold."
Canal Digitaal-eigenaar M7 Group heeft als mogelijk antwoord voor de veranderende marktomstandigheden in Nederland de hybride strategie uitgerold. En hierdoor kan Canal Digitaal de toekomst met redelijke vertrouwen tegemoet zien. Maar als we naar Joyne kijken dan is de toekomst minder rooskleurig. Joyne richt zich op dit moment alleen op de satellietkijker. En ondanks dat Canal Digitaal het op satelliettelevisie-gebied de afgelopen jaren moeilijker heeft gehad, is de concurrentie voor Joyne groot. Wellicht zelfs te groot. Dit temeer omdat Joyne zich vooral op de recreatieve markt en de Nederlandse expats richt. Dit is zeker een belangrijke markt maar wellicht te klein om hier het vrijwel volledige businessmodel op te bouwen. Daarnaast komt het Vlaamse aanbod van Joyne maar niet van de grond. Op de Belgische website kan online na meer dan vier maanden na de lancering van Joyne BE online nog steeds geen abonnement afgesloten worden. En vooral voor het Vlaamse zenderaanbod huurde Joyne deze zomer een derde transponder op de Eutelsat 9A-satelliet. Hogere kosten dus maar het is de vraag of dit tot extra inkomsten heeft geleid.
In een vechtmarkt als satelliettelevisie in Nederland komen als extra bonus ook nog eens de fors hogere eisen van contentaanbieders. Joyne stapte eerder dit jaar naar toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) omdat het een doorgiftevergoeding van 45 eurocent per abonnee per maand, die NPO voor distributie van zenders vraagt, te hoog vond. Op dit moment willen alle Nederlandse aanbieders op de stippellijn onder aan het contract met een glimlach voor dit bedrag tekenen. Als het namelijk aan NPO ligt verdubbelt de doorgiftevergoeding zich in 2019 en zijn bedragen van een euro per maand per abonnee op termijn zeker niet onrealistisch. Prijsverhogingen zijn ook bij de zenders van de mediagroepen RTL en Discovery Benelux te zien. Talpa TV verhoogt de prijs eveneens, maar houdt het binnen de perken. En van FOX Sports is bekend dat deze de hoofdprijs voor doorgifte vragen. En juist FOX Sports kan bij Joyne weleens een vervelende rol gaan spelen. Aanbieders – en dus ook Joyne – moeten namelijk voor iedere abonnee een afdracht aan deze betaalzender doen. Ook al wordt een abonnement gekocht waarbij de aanbieder geen kanalen van FOX Sports levert. Bij een primaire focus op de recreatieve markt met flexibele abonnementen is het niet ondenkbaar dat veel abonnees het goedkoopste abonnement kopen. En ondanks dat in dit abonnement geen kanalen van FOX Sports worden aangeboden moet Joyne dan toch voor iedere abonnee betalen.
Moeilijke tijden dus voor abonnementssatelliettelevisie in Nederland. Hoe de afloop wordt kan eigenlijk niet voorspeld worden. De kans lijkt echter klein dat een satelliettelevisieaanbieder kan overleven als alleen tv-zenders via de satelliet wordt aangeboden. En 2019 lijkt in dit proces een sleuteljaar te worden. 2019 wordt ook een jaar zonder SatelliteMagazine en Satellietforum. Tijden veranderen. En met weemoed zeg ik ‘jammer genoeg’.
De toekomst van satelliettelevisie op de voet blijven volgen kan vanaf 2019 op www.totaaltv.nl