Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
  • *
  1. Hybride strategie Canal Digitaal de juiste weg

    PHet is even wennen voor de doorgewinterde satellietkijker. Die heeft in sommige gevallen meer dan twintig jaar naar Nederlandse tv-zenders via de satelliet kunnen kijken. En dat kan hij of zij ook in de toekomst blijven doen bij Canal Digitaal. Maar een deel van het zenderaanbod is niet of niet meer met de schotelantenne te ontvangen. Voor het bekijken is een internetverbinding vereist. En ook in dit geval geldt dat een bepaalde vorm van gewenning vereist is bij een vernieuwing.


    Na het lezen van bovenstaande tekst, zal zeker een aantal mensen zich de vraag stellen: maar waarom dan, alles ging toch goed? Het ging inderdaad goed voor de abonnee van Canal Digitaal. Een mooi zenderpakket direct via de satelliet met de mogelijkheid om zelf te kiezen welke hardware gebruikt kan worden. Die vrije keus van hardware blijft overigens bestaan. Maar zoals gezegd is het zenderaanbod zonder de extra toevoeging van online niet meer compleet. Het wordt zelfs nog beperkter. De verandering moet plaatsvinden om in de toekomst überhaupt Nederlandse satelliettelevisie van Canal Digitaal in de lucht te hebben. Tijden veranderen. Soms in het voordeel en soms ook in het nadeel. Het voordeel van de hybride strategie van M7 Group – waaronder Canal Digitaal valt – is dat satelliettelevisie ook de komende jaren verzekerd is, Goed nieuws voor Nederlanders die wonen in buitengebieden, Maar ook voor Nederlanders die voor langere tijd bijvoorbeeld met camper of caravan in Europa of vakantie gaan. Of gewoon die Nederlanders die om welke reden dan ook in een Europees land wonen. Het nadeel voor een deel van de abonnees is dat een internetverbinding nodig is om naar bepaalde zenders te kunnen kijken. Maar om dit nadeel dragelijker te maken breidt Canal Digitaal wel regelmatig het aanbod van de zogenaamde internet-only zenders uit.


    Satelliettelevisie in Nederland is namelijk op zijn retour. Het is een nicheproduct geworden. Te marginaal voor een bedrijf als M7 om het jaarlijkse huishoudboekje met zwarte cijfers af te kunnen sluiten. Verandert er niks dat moeten er zoveel cijfers met de rode cijfers worden geschreven dat uiteindelijk de bedrijfsvoering moet worden gestaakt.


    "Met de hybride strategie stapt M7 Group in Nederland in een markt die voldoende kansen biedt."

    Met de hybride strategie stapt M7 Group in Nederland in een markt die voldoende kansen biedt. De OTT-abonnementen zijn interessant voor Nederlanders die het traditionele abonnement aan de wilgen willen hangen, de zogenaamde cordcutters. Een nieuwe groep klanten wordt met deze abonnementen bereikt. Hetzelfde OTT-platform kan worden gebruikt om de satellietkijker niet alleen meer zenders maar ook interactieve diensten zoals Begin Gemist, Replay TV en Video on Demand te leveren. Het beste van twee werelden voor satellietkijkers dus. Hybride is voor hen wellicht bij de eerste gedachte eng maar eenmaal gewend brengt het voor het grootste deel van de abonnees alleen maar voordelen.


    Er zijn meerdere manieren om het OTT-platform van Canal Digitaal te benaderen. Het kan bijvoorbeeld via pc of laptop door toegang te krijgen via een speciale internetsite. Op tablet en smartphone kan de Canal Digitaal Live TV App gebruikt worden. Met Chromecast kan de content van het mobiele apparaat naar een groter beeldscherm bijvoorbeeld een televisie gestreamd worden. Maar echt hybride wordt het als de Interactieve HD-satellietontvanger of Canal Digitaal Smart TV App wordt gebruikt. Op deze manier kan zonder settopbox en met één afstandsbediening het grootste synergievoordeel uit de combinatie satelliet met online gehaald worden. Op dit moment is de Canal Digitaal Smart TV App alleen voor nieuwere televisies van de fabrikanten LG en Samsung beschikbaar. M7 Group werkt aan apps voor andere merken televisies en een app voor bijvoorbeeld mediaspelers komt wellicht daarna in zicht. En natuurlijk is er een verbeterslag bij de OTT-apps te maken. De beeldkwaliteit kan beter. Het zappen mag iets minder stroperig worden. Het aantal vastlopers is wellicht te hoog. Om er zomaar een paar te noemen. Maar uiteindelijk onder de streep is de hybride strategie van M7 Group die in Nederland bij Canal Digitaal wordt uitgerold een succes te noemen. Een strategie die een eerlijk en open oordeel verdient van de satellietkijker van het eerste uur, die eigenlijk niets met internetkabels voor het bekijken van tv-zenders heeft.


    En hoe zit het met de Vlaamse satellietkijker met een abonnement van TV Vlaanderen? Lees de bovenstaande tekst nogmaals door en vervang Canal Digitaal door TV Vlaanderen. Want ook met OTT is gebruik in meerdere Europese tv-markten een voordeel voor iedere abonnee van M7 Group. Ongeacht of deze nu een abonnement in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Tsjechië of Slowakije bij dit Luxemburgse mediabedrijf aanschaft.

    Jarco Kriek
    24-12-2018
    © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.