Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
  • *
  1. 20 jaar SatelliteMagazine: het is over en uit

    Het begon 1 februari 1999. SatelliteMagazine was geboren. Zowel satellietontvangst als het internet waren in opkomst. Het was een mooi moment om een website te starten met het laatste satellietnieuws en achtergrondartikelen. Er was een handjevol andere Nederlandstalige hobby websites die dat boden, maar vooral grafisch lieten ze te wensen over. Ik wilde dat er een professionele site werd neergezet. En zo geschiedde. Na weken ploeteren stond de website. Als je het nu terug ziet is het gewoon lelijk. Maar toen was het echt prachtig, al zeg ik het zelf :). We hebben nieuws gebracht, onderzoeken gedaan en verschillende acties op touw gezet.

     

    Nu, 20 jaar later, is bijna overal in Nederland breedband internet beschikbaar. Bovendien wordt er veel minder lineair tv gekeken. Dit zijn de twee belangrijkste redenen voor het verdwijnen de schotel uit het straatbeeld. En het "spannende" van zoeken naar leuke zenders is er vandaag de dag ook niet meer echt bij. Iedere zender zendt immers zo ongeveer hetzelfde uit. Omdat de markt in Nederland voor de schoteltelevisie steeds verder inboet aan belang is het gevolg dat ook de sponsoring en advertenties ervoor verder teruglopen. Met pijn in ons hart hebben we daarom moeten besluiten om de platformen niet meer te gaan updaten en te stoppen met zowel SatelliteMagazine als SatellietForum.com. Het waren 20 mooie jaren, maar nu is het over en uit. Graag neem ik je in dit artikel nog een keer mee naar het verleden van deze website.

     

    De mooie jaren van de schotel

    De schotel heeft decennialang een hele mooie tijd gehad. Wie begin jaren '90 al een schotel had, weet nog goed dat je gratis naar diverse Engelse kanalen kon kijken. Sky One en het Europese MTV plukte je zo uit de lucht met je analoge ontvanger. En met een "externer" kon je de nieuwe frequenties van de Astra 1C en 1D ontvangen, wat met eerdere ontvangers niet mogelijk was. Via de Luxcrypt decoder kon je al sinds 1989 naar RTL Veronique/4 kijken, maar vanaf 1993 ook naar RTL5 en vanaf '95 naar SBS6 en Veronica. Verder zag je allerlei Duitse, Spaanse en Scandinavische kanalen en was FilmNet vertegenwoordigd met soms ongecodeerde uitzendingen. Sinds de lancering van de Astra 1C was ook het Mexicaanse Galavisión ongecodeerd beschikbaar, waardoor je kennis maakte met culturen die je niet via de kabel had kunnen zien. Ted Turner bracht Cartoon Network en TNT (Classic Movies) naar Europa, die een lange tijd konden worden bekeken. Voor wie ook andere posities dan Astra kon ontvangen met de schotel, zag als eerste TMF en TV10 (die toen nog een kanaal deelden). Bovendien kreeg je tal van radiozenders tot je beschikking. Commerciële radio was nog maar net volwassen aan het worden in Nederland, dus het was leuk om te horen hoe dat het er in het buitenland aan toe ging. Omdat ook Sky Radio beschikbaar was, was die zender bijzonder populair in andere Europese landen. De zender stond zelfs op in winkels, omdat het non-stop muziek uitzond. En in Zwitserland zit Sky Radio zelfs anno 2018 nog op vrijwel elk kabelnet.

     

    "De Nokia MediaMaster 9500 (of een omgebouwde D-Box van de Duitse provider Premiere) was toen heel populair wegens de uitgebreide software die erop stond"

    In 1996 begon de provider MultiChoice (dat van oorsprong een Zuid-Afrikaans bedrijf is en aldaar trouwens nog steeds bestaat) met digitale televisie in Nederland. Alhoewel de techniek nog heel nieuw was en in andere landen langzamer in de markt werd gezet, gingen alle Nederlandse zenders direct over en waren schotelbezitters verplicht andere apparatuur aan te schaffen. Dit werd niet door iedereen in dank afgenomen, maar voor de hobbyist was het wel een mooie tijd. De ontvangers konden veel meer en er waren allerlei leuke kanalen ongecodeerd te zien, omdat er in het buitenland gedacht werd dat er toch maar weinig consumenten het konden ontvangen. Digitaal betekende een mooie beeldkwaliteit én nieuwe functies zoals de elektronische programmagids en het kunnen opnemen of pauzeren van de uitzending op een interne harde schijf. Iets wat kabelbezitters pas ruim 10 jaar later konden doen. De Nokia MediaMaster 9500 (of een omgebouwde D-Box van de Duitse provider Premiere) was toen heel populair wegens de uitgebreide software die erop stond, of die je er zelf op kon zetten. Daarmee kon je de PID-code's aanpassen, waardoor sommige kanalen die eigenlijk niet bedoeld waren om vrij te bekijken, toch zichtbaar werden. Wat later werd de Dreambox populair, ook door zijn flexibiliteit.

     

    Voor de providers was het een doorn in het oog, maar voor velen was het wel dé reden om een schotel aan te schaffen: met zelf (of door vrienden) geprogrammeerde smartcards kon je zo naar heel veel filmzenders kijken. In een tijd dat je nog niet makkelijk een film kon downloaden of streamen was dat ideaal. Via Duitse, Spaanse of Italiaanse providers kon je naar de pay-per-view kanalen kijken: een aantal films werd op verschillende kanalen uitgezonden, waardoor je de start ieder half uur kon zien. Omdat het originele (Engelse) geluid werd meegestuurd was dat heel leuk.

     

    En dan heb je ook nog de feeds. Reporters voor nieuwsuitzendingen zetten hun zendapparatuur in om op locatie verslag te doen. De uitzending is niet voor de consument bedoeld en daarom zie je dus ook alles. Het in de neus peuteren van de reporter tot aan de meest bloedige beelden... het kwam allemaal voorbij.

     

    Na 2010 werd het grote voordeel van digitale tv een nadeel. De grote hoeveelheid aan bandbreedte zorgde er voor dat er heel veel tv-kanalen bij kwamen. Dat zorgde voor een grote versnippering en de inhoudelijke kwaliteit van alle zenders werd snel minder. Aan de ene kant zorgt internet ervoor dat er niet meer zoveel naar de reguliere tv-kanalen gekeken wordt, maar ook de mindere kwaliteit van de programma's is daar een oorzaak van. 

     

    SatelliteMagazine in 1999

     

    Acties

    Tijdens deze bevlogen jaren deed SatelliteMagazine verslag van de ontwikkelingen. De komst van nieuwe kanalen of kanalen die verdwenen las je in het nieuwsoverzicht. Zo nu en dan kwamen er acties of onderzoeken op de site die massaal werden ingevuld. Zo hielden we verschillende keren het “Pluspakket onderzoek”, waarin we vroegen welke kanalen je het liefste zou willen ontvangen. Dit werd overhandigd aan de Nederlandse provider Canal Digitaal. Zij gingen daarmee aan de slag en verschillende keren werd daar serieus gehoor aan gegeven. Toen Canal Digitaal overging van de Irdeto codering naar SECA, wekte dat - niet voor de eerste keer - woede op bij de schotelbezitter. Er moest namelijk weer een andere ontvanger worden gekocht. SatelliteMagazine startte een actie en vatte alle reacties samen. Een club van trouwe bezoekers van BVDSat en SatelliteMagazine vormde de “Nederlandse Belangenvereniging Schotelbezitters” om allerlei problemen in de satellietmarkt op te lossen. Verder brachten we de website “Help NL op de satelliet”, om zoveel mogelijk op Nederland gerichte tv zenders aan te sporen ook beschikbaar te zijn voor de schotelbezitter.

     

    Versterking van het team en de start van satellietforum.com

    In 2008 gingen satellietnieuws.nl en het forum Satplaza samen met SatelliteMagazine. Jan-Hein Visser en Jarco Kriek kwamen mij (Pepijn van Rijen) versterken. Ik ging vooral de techniek verzorgen en zij schreven de content. Het forum werd omgedoopt tot satellietforum.com. We startten een V.O.F. en gingen samenwerken met Canal Digitaal. Zij kregen toegang tot het forum. Het was dé plek voor de klant om in direct contact te staan met de provider.

     

    Doordat er nu meer mankracht was, konden we verschillende keren per jaar een volledig magazine in PDF vorm uitbrengen. Een dik magazine met nieuws, artikelen, tests en zelfs echte advertenties… Wat later werd de formule aangepast en verschenen er artikelen op de site die aangekondigd werden in een nieuwsbrief. De artikelen bleven downloadbaar in PDF vorm.

     

    Het einde

    En dan nu is het allemaal voorbij. Het aantal schotels in Nederland neemt snel af. Ook zal de komende jaren de WiFi en 4G/5G in het buitenland steeds beter worden. Daardoor is de schotel straks op de camping ook niet meer altijd nodig (al verwacht ik dat dit nog wel 5 jaar kan duren). De magie is er vanaf. Het werd steeds moeilijker om de site te vullen met actueel nieuws. De laatste jaren waren daarom al niet meer de meest glorieuze jaren. Provider Canal Digitaal past zijn strategie aan en richt zich nu vooral op online en glasvezel.

     

    "Namens Jan-Hein, Jarco en mij (Pepijn) bedanken we je voor al die mooie jaren!"

    Uiteraard hoop ik dat we nog lang gebruik kunnen maken van de schotel, want het verrijkt zeker je blik op de wereld. Via nieuwe uitzendtechnieken zijn tegenwoordig bijvoorbeeld zelfs weer pakketten van aanvoer voor dvb-t etherverspreiding in landen als Frankrijk en Italië te zien. Je hebt dan wel de juiste decoder en multistream dvb-s tuner nodig en moet bovendien op voor Nederland verder oninteressante satellieten je schotel uitrichten. Ook kan met het oog op de naderende Brexit voor de satelliet de ongecodeerde BBC-verspreiding via de Astra-2 nog wel eens heel interessant gaan worden. Wij zullen er alleen hier niet meer over berichten. SatelliteMagazine en satellietforum.com zijn klaar. We hopen dat je met veel plezier regelmatig een kijkje kwam nemen. Namens Jan-Hein, Jarco en mij (Pepijn) bedanken we je voor al die mooie jaren! We danken tevens ook hartelijk alle adverteerders en sponsoren die het al die tijd mede mogelijk maakten.

     

    Zin om nog eens SatelliteMagazine van toen te bekijken?

    - Een versie uit 1999

    - Een versie uit 2003

     

    Of bekijk de website op www.archive.org en laat je verrassen door verschillende grafische geslaagde en minder geslaagde versies door de jaren heen.


    SatelliteMagazine in 2008 SatelliteMagazine in 2003 SatelliteMagazine in 2011 SatelliteMagazine in 2014

    Pepijn van Rijen
    24-12-2018
    © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.