This website uses cookies. Click here for more information.
 1. Ontvangst Eutelsat 9B met Astra satellieten combineren kostbare en ingewikkelde zaak

  Met de aangekondigde plannen van Joyne, dat met CanalDigitaal op de satelliet wil gaan combineren, rijst de vraag wat voor satelliet dit  precies is en wat daar verder op is te ontvangen. Dealers van satellietapparatuur zullen wellicht blij zijn omdat de vraag naar zogenaamde multi-lnb of multi-focus sets zal toenemen. Immers is de Eutelsat 9 een satelliet waarop Nederlandse schotelbezitters op hobby gebruikers na hun schotel nog nooit hebben uitgericht.  De consument die op termijn voor Joyne kiest moet flink in de buidel tasten om alle populaire Duitse en Britse zenders en sowieso de meeste internationale en regionale kanalen dan nog te ontvangen omdat de satelliet 9 oost een fors nadeel kent. Ontvangst van de Eutelsat 9B op 9 graden oost is namelijk niet met de gangbare schotels te combineren met de Astra 1, 2 en/of 3 satelliet zoals dit wel kan met de satelliet Astra 3 waarop CanalDigitaal haar aanbod verspreid. Zelfs veel van de sets die de Astra's en Eutelsat 13 oost combineren, zoals een Triax met multirail of een Visiosat met vier LNB's of Multytenne, zijn bij voorbaat ongeschikt voor ontvangst van 9 oost en kunnen ook niet zomaar of zelfs geheel niet daar op worden aangepast.

   

  Eutelsat in Nederland relatief onbekend

   

  De Eutelsat 9B heeft weliswaar een grote footprint in Europa, maar het ongecodeerde zenderaanbod hierop is bepaald klein te noemen en van diverse van de ongecodeerde zenders is de vraag of ze daar permanent vrij blijven te ontvangen. Een deel van het fta aanbod op 9 oost is zelfs van CanalDigitaal eigenaar M7 Group S.A. en kan op elk moment op slot gaan omdat dit toevoer voor kabelnetten is. Wie dus Nederlandse kanalen wil gaan ontvangen en ook zenders als RTL TV, ARD, ZDF, WDR, Arte, 3Sat, BBC, ITV, Channel 4, Sky News, CNN HD, BVN, RTL Tele Letzebuerg, RAI Uno, TVE, Al Jazeera enzovoorts wil blijven ontvangen, moet toekomstig in een behoorlijk prijzige satelliet installatie investeren. Het goedkoopste alternatief vormt wel de Maximum E 85 schotel, maar dan zijn alsnog meer LNB's en een duurdere 10 in 1 DiseQq switch nodig tenzij men de Eutelsat 13 oost  (vele honderden FTA zenders) opgeeft en kiest voor vier LNB's op 9 oost en de drie Astra's. Schotels zoals Cahors Big Bisat en een Wavefrontier bieden alternatieven maar zijn (zeer) prijzig, groot, opzichtig en complex om op te zetten. Wie toekomstig CanalDigitaal verlaat en de schotel simpelweg naar 9 oost draait houdt dan ook een zenderaanbod over dat eerder op dat van Digitenne lijkt en verliest naast regionale Nederlandse kanalen in elk geval de BBC, Duitse publieke omroepen, vrijwel alle nieuwszenders en BVN. Daarmee lijkt Joyne al bij voorbaat niet te gaan profiteren van de kracht van satelliet ontvangst die dit bij de meeste gebruikers zo populair heeft gemaakt, namelijk het grote en rijke FTA aanbod dat hierbij komt. 

  Jan-Hein Visser
  08-06-2017
  JoyneCanalDigitaalSatellietAstraEutelsatSchotel
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.
  • *