Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Xsarius Fushion HD CI: satelliet met veel meer

  Xsarius is na enkele jaren een vaste waarde op de Nederlandse decodermarkt geworden. Dat komt vooral omdat distributeur Astrasat veel inspanningen heeft gedaan om het merk in de markt te zetten. Denk hierbij kwalitatief goede en uitgebreide Nederlandse handleidingen. En het vertrouwen in het product is zichtbaar door het bieden van niet twee maar drie jaar garantie.

  De nieuwe telg in de Xsarius-familie is de verbeterde editie van de verkoophit Fushion HD. Deze 'second edition' is in verschillende varianten leverbaar, In deze review stellen wij u het model met een CI+ slot voor. Dat is niet zonder reden. In onze ogen is deze variant het meest toekomstzeker. Verder biedt gebruik van twee smartcards – één in de interne kaartlezer en een andere met een CI-module in het CI-slot – meer mogelijkheden bij bijvoorbeeld hybride gebruik van de decoder. Gebruikt men de decoder in combinatie met een tv-abonnement bij CanalDigitaal of TV Vlaanderen dan is het aanwezige CI-slot zeker een toegevoegde waarde. Op deze manier kan men de met de extra CWOE-beveiliging beschermde zenders, zoals FOX Sports 2 HD, Mezzo HD en Motors TV HD, in combinatie met de witte CI-module toch gebruiken. Met de interne kaartlezer van de Xsarius Fushion HD is dat niet mogelijk.

   

  Linux

  De Xsarius Fushion HD CI is een decoder die op het Linux besturingssysteem opereert. Dat biedt voordelen. Zo kan men de decoder op diverse hobbyfirmware laten functioneren. Ons advies voor Nederlandse en Belgische gebruikers is om dit met firmware van OpenPli te doen. Op deze manier haalt men zonder extra handelingen specifiek voor de Benelux-markt belangrijke functies zoals fastscan de huiskamer binnen. Is men niet gecharmeerd van OpenPli dan is het ook mogelijk om firmware van onder andere OpenATV te gebruiken.

   

  Hybride

  De Xsarius Fushion HD CI wordt standaard geleverd met een op het moederbord geplaatste vaste DVB-S2 tuner. Verder is een tunerslot aanwezig waarin een verwisselbaar tunerblok geplaatst kan worden. De keuze bestaat uit tunerblokken voor DVB-S2, DVB-C en een gecombineerde DVB-C/T/T2 tuner. Op deze manier heeft men de beschikking over maximaal drie tuners. Maar dat is nog niet alles. Standaard is ook IPTV als functie aanwezig. Hiermee kan men bijvoorbeeld naar duizenden tv-kanalen over de gehele wereld kijken. Hiervoor dient men wel zelf de benodigde gegevens in de decoder te plaatsen. Maar hierbij geldt zeker dat Google je beste vriend is. Het is zelfs mogelijk om bepaalde betaalpakketten met IPTV-diensten te gebruiken.


  Fraai uiterlijk

  "De Xsarius Fushion HD CI is een snelle zapper"Deze decoder heeft een compacte vormgeving met een fraai uiterlijk. Om het apparaat betaalbaar op de markt te brengen, heeft Xsarius wel op bepaalde dingen moeten bezuinigen. Zo is er geen display aanwezig. Wel wordt standaard een infrarood oog meegeleverd. Hierdoor kan men de ontvanger onzichtbaar achter de televisie of in een tv-meubel plaatsen en toch met de afstandsbediening bedienen. De voedingsspanning wordt geleverd door een meegeleverde stroomadapter. Dit houdt in dat er geen voeding in de decoder zelf aanwezig is. Dat heeft diverse voordelen. Het apparaat kan mobiel gebruikt worden omdat het op 12Volt werkt. De ruimte die door het ontbreken van een intern voedingsgedeelte is vrijgekomen, kan nu worden gebruikt voor plaatsing van een interne 2,5 inch harde schijf. Maar het blijft ook mogelijk om via USB een externe harde schijf te gebruiken. Bij gebruik van een harde schijf wordt het mogelijk om programma’s op te nemen of bij het live bekijken tijdelijk te pauzeren. Opgenomen programma’s worden ongecodeerd op de harde schijf geplaatst en kunnen dus altijd teruggekeken worden.


  Aansluitmogelijkheden

  Vanwege de compacte afmeting van de Xsarius Fushion HD CI zijn alleen de hoogstnodige aansluitmogelijkheden aan de achterzijde van de decoder aanwezig. Natuurlijk gaat om de aansluitpunten voor de tuners. Digitaal kan via HDMI gekeken worden. Analoog kan dit ook. Beeld en geluid kunnen analoog via een mini-jack aansluitpunt uit de decoder gehaald worden. Digitale audio is er via een optische geluidsuitgang. Er zijn twee USB 2.0-aansluitingen aanwezig. Voor internettoegang via het thuismerk is de netwerkaansluiting natuurlijk heel belangrijk.

   

  Snelle zapper

  De Xsarius Fushion HD CI is een snelle zapper. Dat komt mede door gebruik van de 750MHz snelle dual core chipset BCM7362 van Broadcom. Hieraan gekoppeld zijn voldoende RAM en NAND flash geheugen. Het uiterlijk van EPG-, menu- en infostructuur is afhankelijk van de gebruikte grafische skin. Verder kan men door het installeren van add-ons en instellingen in het menu deze decoder voor een heel groot gedeelte naar eigen inzicht en voorkeur configureren.

  De Xsarius Fushion HD CI is beschikbaar gesteld door Astrasat. Het apparaat is verkrijgbaar vanaf 159 euro.

  Jarco Kriek
  27-08-2016
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.