This website uses cookies. Click here for more information.
 • *
 1. Wordt 2017 echt het jaar van Ultra HD?

  2016 is bijna voorbij. Dit zou het jaar geweest moeten zijn dat de beeldtechniek Ultra HD had moeten doorbreken. Maar is dat ook daadwerkelijk gelukt?

   

  Het antwoord op deze vraag is nee. De benodigde Ultra HD-televisies hebben wel in grotere mate de weg naar de huiskamer weten te vinden. Maar ze worden nog maar mondjesmaat echt gebruikt waarvoor ze gemaakt zijn. En dat is het kijken naar volwaardig 4K Ultra HD-content. Dat er meer Ultra HD-televisies verkocht zijn, komt vooral door een forse prijsdaling van dit soort televisiemodellen. Voor enkele honderden euro’s meer koopt men een Ultra HD-televisie die volgens het verkooppraatje van veel verkopers geschikt voor de toekomst is. Of dit dan in alle gevallen daadwerkelijk het geval is kan betwijfeld worden. De beeldverschillen tussen HD en Ultra HD worden voor veel menselijke ogen enigszins zichtbaar bij televisies met een beeldscherm van 50 inch of groter. En juist de meest verkochte – en betaalbare – Ultra HD-televisies hebben een kleiner beeldscherm.

   

  De kans is groot dat 2017 het fundament wordt voor een echte doorbraak in 2018.De vraag rijst dan waarom Ultra HD in 2016 niet echt is doorgebroken. Het antwoord luidt zonder twijfel: content. Natuurlijk is het de overweging waard om bij aanschaf van een nieuwe televisie de koop van een Ultra HD-model te bestuderen. Maar eenmaal in de huiskamer blijkt dat er maar bar weinig in dit beeldformaat te zien is. Het gebruik – en dus de aanschaf – van een abonnement op de Amerikaanse videodienst Netflix is noodzakelijk om nog een beetje structureel van Ultra HD te kunnen genieten. En dan moet je ook nog eens het duurste abonnement nemen want Netflix levert alleen de in Ultra HD beschikbare films en series met dit abonnement in dit beeldformaat.

   

  Aangenomen werd dat in 2016 een doorbraak van Ultra HD zou plaatsvinden vanwege de grote sportevenementen die gehouden werden. Sport is in het verleden vaker de aanjager van introductie van nieuwe beeldtechnieken geweest. In 1974 was er tijdens het WK voetbal plots kleurentelevisie. Datzelfde WK voetbal maakte in 2006 dat wij niet alleen in SD- maar ook in HD-kwaliteit de bal konden zien rollen. De manier waarop grassprieten gedetailleerd op het HD-beeldscherm te zien waren, staat voor veel early adopters nog op het netvlies. Maar dat grassprietje bleef in 2016 nog steeds van dezelfde beeldkwaliteit tijdens het EK voetbal in Frankrijk. KPN bood dan weliswaar twee wedstrijden in Nederland in Ultra HD aan. Maar dit was een testpilot met slechts 1500 klanten waarbij het meer ging om de nieuwe decoder uit te testen dan om een Nederlandse marktintroductie te forceren. Opvallend en veelzeggend was tevens dat KPN het beeld van de Vlaamse publieke omroep VRT moest zien te bemachtigen omdat de Nederlandse NPO geen heil in Ultra HD ziet. Ook andere sportevenementen zoals Wimbledon, Tour de France en Olympische Spelen konden niet als aanjager dienen.

   

  Wat brengt 2017 ons op het gebied van Ultra HD dan? In ieder geval geen grote mondiale sportevenementen. Natuurlijk wordt de penetratie van Ultra HD-televisies in Nederlandse huiskamers groter. Er komen meer merken en modellen Ultra HD-decoders op de markt. Meer Ultra HD-content komt – vooral via videodiensten als Netflix en Amazon Prime – beschikbaar en het aantal Ultra HD-zenders dat gaat toenemen. Maar of 2017 het jaar van de echte doorbraak van Ultra HD in Nederland gaat worden, valt nog te betwijfelen. De kans is groot dat 2017 het fundament wordt voor een echte doorbraak in 2018. Dan zijn er immers weer met het WK voetbal en de Olympische Winterspelen twee mondiale sportevementen.

  Jarco Kriek
  23-12-2016
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.