Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Vrij te ontvangen Brits tv-aanbod Astra 2 steeds groter

  Lang nog niet iedereen weet dat het kan: vrijwel alle Britse tv-kanalen ontvangen via de satelliet. Canal Digitaal en TV Vlaanderen zetten alle ongecodeerde Britse zenders al jaren in de fastscanzaplijst, maar er is wel één voorwaarde voor ontvangst: een triple-lnb met ontvangst van de 28,2 oost positie met de Astra-2 satellieten.

   

  Veel installaties zijn namelijk standaard alleen voor de Astra-1 (19,2 graden oost) en Astra-3 (23,5 graden oost) geschikt. Maar ontvangst is natuurlijk mogelijk met elke op de Astra 2 uitgerichte antenne, vermits men redelijkerwijze binnen de footprint woont. En dat geldt in elk geval voor de hele Benelux, Noord-Frankrijk en West-Duitsland. Daarbuiten wordt het al snel moeilijker. Logisch, want veel Britse zenders zenden weliswaar ongecodeerd uit, maar moeten daarom ook de ontvangst in Europa zoveel mogelijk beperken omdat de uitzendrechten van hun programma's niet voor heel Europa geldig zijn. Zowel via Freesat als via Sky Digital zenden veel zenders daarom uit via de 'Britse uitzendbeam'.

  Channel 4 verlengt overeenkomst satellietdistributie

  De Britse commerciële omroep Channel 4 heeft in september een nieuwe meerjarige overeenkomst met SES Astra afgesloten om zo satellietdistributie veilig te stellen. Daarbij zit het ongecodeerde zenderaanbod: Channel 4 HD, E4, Film 4, More 4 en 4 Music. Maar ook Channel 5 HD en een aantal van haar themakanalen zijn zo exclusief via de satelliet te ontvangen. Net als het derde Britse netwerk: ITV. Deze zender is met diverse regionale varianten in HD-kwaliteit te ontvangen. ITV 2, ITV 3 en ITV 4 evenals Children's ITV en ITVbe zijn ongecodeerd in SD-kwaliteit te ontvangen.

  BBC als aanvulling op online diensten Canal Digitaal

  Wellicht nog belangrijker: alles van de BBC is ook te zien via de 28,2 graden oost satellietpositie. De BBC is samen met ITV namelijk de oprichter van Freesat geweest: het vrij te ontvangen alternatief voor Sky Digital. Van de BBC zijn alle op de Britse Eilanden actieve zenders te ontvangen. En dat maakt de schotel niet alleen interessant, maar wellicht ook noodzakelijk voor wie de diensten van Canal Digitaal via een glasvezel aansluiting, via Online.nl of via de app gebruikt: want de eigenaar van deze bedrijven, de M7 Group S.A., heeft vooralsnog geen deal met de BBC om zelf via haar online-netwerken de BBC-zenders door te geven. De oplossing hiervoor is echter dus eenvoudig, namelijk door dit aan te vullen met de satellietontvangst van de Astra 2 satelliet. De hoeveelheid zenders die dan kan worden ontvangen dijt voortdurend uit. Zo zijn ook Bloomberg HD en Quest HD intussen verkrijgbaar evenals diverse commerciële Britse zenders die weliswaar onder Sky Digital vallen, maar toch ongecodeerd uitzenden. Daaronder Movies4men, True Movies (tot het einde van het jaar tijdelijk True Christmas), Sony Crime, CBS Drama, Horse&Country TV, CBS Action, CBS Reality, Food Network UK, Travel Channel UK, FreeSports, CNN HD, PBC America en nog tientallen andere Britse én internationale zenders.

  Jan-Hein Visser
  08-10-2018
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.