This website uses cookies. Click here for more information.
 • *
 1. Ultra HD doorbraak via de satelliet

  Door een distributieovereenkomst tussen het Luxemburgse mediabedrijf M7 Group en het in Hilversum gevestigde Insight TV is deze Ultra HD zender nu te zien in het aanbod van CanalDigitaal, TV Vlaanderen en TéléSAT. Daarmee is de M7 Group de eerste grotere aanbieder in Nederland en België die Ultra HD aanbiedt aan iedereen met geschikte ontvangstapparatuur. Toch kleven er ook in dit geval vooralsnog beperkingen aan.

   

  Bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen wordt voorlopig alleen de coderingsnorm Viaccess in de uitzendstream van Insight TV opgenomen. Dat houdt in dat men Insight UHD voorlopig alleen met een Viaccess CI-module met geïntegreerde smartcard kan bekijken en Insight HD (niet – UHD!) alleen met de twee modellen interactieve M7 HD-satellietontvangers. Omdat M7 Group nog geen eigen interactieve UHD-satellietontvanger heeft, kan men Insight TV 4K UHD dus alleen nog maar met een Ultra HD-televisie (met DVB-S2 tuner) of UHD-satellietontvanger in combinatie met de Viaccess CI-module bekijken. En ook iedereen met de bekende Mediaguard kaarten valt buiten de boot. Dat dit zo is heeft vooral te maken met de strenge eisen voor beveiliging. Insight UHD heeft unieke content.

   

  "Met diverse abonnementen van CanalDigitaal is dan deze premium UHD zender Insight via de Astra 1 te zien."Een beperkte doelgroep dus vooralsnog, maar zeker daarom juist de moeite waard voor diegenen die over een geschikte UHD tv en/of UHD satellietontvanger beschikken. Met diverse abonnementen van CanalDigitaal is dan deze premium UHD zender Insight via de Astra 1 te zien. Zonder of met abonnement geldt dit ook voor een flink aantal andere UHD kanalen, want niet verrassend loopt de satelliet flink voor met UHD. Het gaat in de meeste gevallen nog wel om zogeheten promokanalen. We geven een beknopt overzicht:

   

  Via de bekende en hier meest gebruikte Astra-satellieten zijn een aantal UHD kanalen te ontvangen. Op de Astra-1 gaat het om NRJ (Test) op 10.714 Hor., SES Ultra HD Demo en UHD1 op 10.994 Hor., Fashion One 4K + promo op 11.112 Hor. , shoppingkanaal Pearl TV op 12,344 Hor. En tot slot de Canal+ promo op 12.581 Ghz. Vert. Op de Britse Astra-2 positie zit een Astra en SES Ultra HD promo op 12.441 Verticaal en deze is ook op de Astra-3 te vinden op 11.778 Verticaal. Vooralsnog doen BBC, ARD en ZDF vrijwel niets met UHD.

   

  Op de bekende Hotbird Eutelsat 13 oost vinden we onder anderen Fashion TV (FTV) in Ultra HD! FTV UHD en Eutelsat 4K1 zijn te ontvangen op 12.539 Ghz. Horizontaal. Op frequentie 10.727 zit een promo van Travel XP 4K Europe. Tot slot zijn op wat meer exotische maar wel degelijk heel goed ontvangbare satellieten (bijvoorbeeld met een draaibare schotel) nog een Turks en Spaans 4K kanaal free to air te zien! Aanraders.

   

  TRT 4K, van de Turkse staatsomroep, zit free to air op de westbeam op de Turksat op 42 graden oost: 10.980 Verticaal. En helemaal aan de andere kant, namelijk op 30 graden west zit Hispasat 4K, waar ook de Spaanse omroep TVE regelmatig gebruik van maakt. Op 11.262 Horizontaal. Net als bij Turksat moet de schotel bij voorkeur 80 cm groot zijn. Concluderend kunnen we stellen dat je moeite moet doen en zelfs technisch onderlegd zijn, of een goede installateur weten te vinden, voor de állermooiste beeldkwaliteit. Maar ook dat je daarvoor alweer bij de satelliet moet zijn en dan heb je ook echt wat.

  Jan-Hein Visser
  14-04-2017
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.