Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Test: zet een subwoofer in je geluidsinstallatie

  Televisie kijken op je nieuwe 4K beeldscherm? De hoogste beeldkwaliteit vinden we allemaal mooi! Maar hoe zit het met het geluid? Want een gemiddeld plat scherm brengt zelf niet meteen het mooiste geluid voort. Dat komt in de meeste gevallen eenvoudigweg door het ontbreken van ruimte voor goede speakers. In veel gevallen worden televisies verkocht in combinatie met een soundbar. Ook in sommige toestellen zelf worden deze tegenwoordig ingebouwd. De soundbar is een aanvulling op de speakers van de tv, of functioneert bijvoorbeeld als subwoofer. 

   

  Is een subwoofer dan zo belangrijk? Eigenlijk wel, want tenzij men over grote speakers beschikt die ook lage tonen voortbrengen, is een subwoofer in een beetje geluidsinstallatie onontbeerlijk. Toch zijn dergelijke installaties een beetje uit de gratie geraakt. De belangrijkste oorzaak is de grootte van subwoofers. Daarvoor is in mening woonkamer van Nederlandse grootte simpelweg geen plek te vinden en als het al zo is staat er een niet al te mooi apparaat in het zicht. Wij testten de zeer compacte Yamaha subwoofer met YST techniek en waren verrast door wat dit kleine apparaat kan. Waar vroeger een enorm apparaat nodig was om je buren te laten weten over wat voor geweldige geluidsinstallatie je beschikt, kan dat nu met apparatuur die amper opvalt.  

   

  In onze opstelling gebruiken we daarvoor een 5.1 surround systeem met speakers van het merk Magnat en aangesloten op een Sony versterker die ook alle Dolby surround signalen kan verwerken en die met optische kabels is aangesloten op een VU+ satellietontvanger. Onze subwoofer sloten we aan met de zogenaamde LFE verbinding, kortom de lage tonen worden direct apart naar de subwoofer geleid.Yamaha is altijd al een producent geweest van hi-fi apparatuur van uitmuntende kwaliteit en met vaak verbluffend goede techniek. Niets minder valt te zeggen voor de Yamaha YST FSW050. Wij schaften deze bij de firma CoolBlue aan, die overigens vrijwel de enige in Nederland  is die van dit apparaat nog een aantal op voorraad heeft. 

   

  De YST-FSW050 kost rond de 150 euro, maar daar krijg je dan ook wat voor: de subwoofer is zeer compact en zeker geen lichtgewicht. De afmetingen van het apparaat zijn dusdanig klein dat deze in vrijwel ieder tv-meubel met het grootste gemak kan worden weggewerkt. Bovendien mag het klassieke uiterlijk er ook zijn! Op het apparaat zijn behalve het volume géén instellingen zoals cut off frequency en cross over in te stellen. Al deze waarden kunnen naar believen op de versterker zelf worden ingesteld en het ontbreken van aparte knoppen op de subwoofer is niet bezwaarlijk. De Yamaha beschikt over een eigen techniek genaamd Yamaha Active Servo Technology. Kort gezegd zorgt Yamaha hiermee voor een krachtige weergave van lage tonen met behoud van een zeer hoge geluidskwaliteit. Naast het hier besproken type zijn nog meer YST subwoofers op de markt.

  Jan-Hein Visser
  30-03-2018
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.