This website uses cookies. Click here for more information.
 1. Schlager TV terug op satelliet

  Liefhebbers van schlagers en volksmuziek, afkomstig van onze Oosterburen, kunnen het hart weer ophalen. SchlagerTV keert namelijk terug op de satelliet. Bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen is de zender vanaf 1 juli beschikbaar in het basispakket. Daarmee gaat een langgekoesterde wens van vele liefhebbers van deze muzieksoorten maar vooral ook de eigenaren van de zender, de oostelijke mediaondernemers Jur Bron en Gerard Ardesch, in vervulling.

  Satellietverspreiding is overigens een deja-vu voor SchlagerTV. De zender werd in Nederland op 31 oktober vanuit de controlekamer, ook wel NOC genoemd, van de Nederlandse satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal gelanceerd. De openingshandelingen werden verricht door zanger Dennie Christian (artiestennaam van Bernhard Althoff), zangeres Chantal en producer Edwin van Hoevelaak. Nadat een verblijf op het etalagekanaal, dat normaal één maand duurt, werd uitgebreid tot 3 maanden stopte de satellietdoorgifte uiteindelijk op 31 januari. Omdat de kabeldoorgifte bij de Twentse kabelaar Cogas, waar men in december als proef actief werd, ook stopte (de programmaraad wilde dit jaar geen wijzigingen aanbrengen in het pakket) was de nieuwe commerciële muziekzender een paar maanden alleen op het interne bedrijfsnetwerk van Bron en Ardesch te zien. Duidelijk was toen overigens wel dat beiden zeker niet van plan waren de stekker uit de nieuwe muziekzender te trekken. Gepokt en gemazeld door de moeilijke start van de muziekzender TV Oranje wist men dat SchlagerTV alleen kans van slagen had als men zich voor meer dan 100 procent ging inspannen. En dat deed men. Er kwam zelfs hulp van de kant van de kijkers.

  Publieksactie
  Net nadat de satellietdoorgifte van SchlagerTV was beëindigd en Cogas in begin februari bekend maakte de enige kabeldoorgifte van SchlagerTV te gaan beëindigen, startte de Oldenzaaler Jan Punt een internetactie voor behoud van de zender bij Cogas. Een actie die er uiteindelijk niet toe leidde dat SchlagerTV bij Cogas te zien bleef maar wel de eerste stap naar de terugkeer van SchlagerTV op de satelliet bleek te zijn. “De inmiddels meer dan 4000 adhesiebetuigingen die binnenkwamen via www.schlagertvmoetblijven.nl (en daar komen er dagelijks nog bij) hebben we enkele weken geleden overhandigd aan de directie van CanalDigitaal die zich verrast toonde over de grote schare schlagerliefhebbers en de populariteit van het genre” aldus Gerard Ardesch. 

  Niet alleen voor de vele handtekeningen bleek CanalDigitaal gevoelig. Ook de uitslag van de themakanalen poll die de internetsite Satellite Magazine, ten behoeve van dit tweede nummer van de Satzine, hield was daarbij van belang. “Ja, wij denken dat het zeker heeft bijgedragen. We danken deze prachtige uitslag aan de vaste schare schlagerliefhebbers die we in korte tijd om ons heen verzameld hebben. Dat schept verwachtingen voor de toekomst en dat zal ook CanalDigitaal niet ontgaan zijn” vult zijn compagnon Jur Bron aan.

  Dagelijks maar niet dag en nacht
  De snelle terugkeer van SchlagerTV via de satelliet is mede daardoor een feit geworden. Natuurlijk niet alleen daardoor. Vanaf de stop van de satellietdoorgifte heeft vooral Jur Bron met de directie van CanalDigitaal contact gehouden over een terugkeer van SchlagerTV. Daarbij vond hij een luisterend oor bij de inmiddels nieuw aangetreden directie van CanalDigitaal, onder leiding van Andrei Noppe. “We zijn enkele maanden met ze in gesprek geweest om een mogelijkheid te vinden voor satelliettransmissie van SchlagerTV” omschrijft Bron het onderhandelingstraject dat heeft geleid tot de terugkomst van SchlagerTV op de satelliet. Uiteindelijk werd eind mei een mogelijkheid gevonden om de muziekzender vanaf 1 juli weer terug te brengen op de satelliet. Dat heeft alles te maken met de recente zenderwijzigingen en de nieuwe indeling van transponders die CanalDigitaal heeft doorgevoerd. “Het is nog niet bekend op welke satelliet SchlagerTV zal worden doorgegeven. Er wordt op dit moment druk ‘gepuzzeld’ met ruimte en kanalen” is de reactie vanuit het kamp van SchlagerTV. Wel is zeker dat SchlagerTV ook bij TV Vlaanderen beschikbaar komt. Zowel bij CanalDigitaal als TV Vlaanderen is de zender wel dagelijks maar niet dag en nacht te zien. SchlagerTV gaat namelijk de transponder delen met een andere zender. Onduidelijk is dus nog met welke zender men gaat “kanaaldelen”, wel is zeker dat SchlagerTV elke dag tussen 07.00 en 19.00 uur te zien en te horen is.

  Landelijk dekkend
  Door de satellietverspreiding bij CanalDigitaal en TV Vlaanderen krijgt men wel directe landelijke dekking in Nederland en België. Daarnaast is de zender natuurlijk in de gehele footprint van de, nog onbekende, gebruikte satelliet te ontvangen. Dat houdt in praktijk in dat men in grote delen van West Europa en in de Zuid-Europese vakantielanden, mits men een abonnement heeft op één van de twee aanbieders, ook kan genieten van SchlagerTV. De inhoud van de programmering kan door de hernieuwde start via de satelliet en de inmiddels gestarte doorgifte bij kabeltelevisieaanbieder Kabel Noord ook uitgebreid worden. “Kort gezegd: topartiesten uit het schlagergenre afgewisseld met nieuwe en minder bekende artiesten, dezelfde formule die ook TV Oranje groot heeft gemaakt”, zo laat volgens Jur Bron de programmering van Schlager TV zich het best omschrijven. “Veel kijkers van SchlagerTV geven overigens ook aan de instrumentale ‘volkstümliche’ muziek erg te waarderen”.

  Exclusief content
  De komst van SchlagerTV betekent voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen dat men zogenaamd “exclusief content” in het zenderaanbod heeft. Dat wil zeggen dat SchlagerTV van de grotere digitale televisieaanbieders alleen bij hen te zien is. De kans is daardoor dus ook aanwezig dat SchlagerTV bij de echte fans aanleiding is om over te stappen naar CanalDigitaal. Met deze hoop in het achterhoofd is de keus van CanalDigitaal om SchlagerTV te gaan doorgeven dan ook goed te begrijpen. De televisieaanbieder zit al niet al te ruim in bandbreedte en kan geen grootschalige investeringen doen om meerdere transponders op de satelliet te huren. Men moet dus goed nadenken om met een gerichte zenderkeuze binnen de bandbreedte die men nu heeft meer abonnees warm te krijgen voor satelliettelevisie. Daarnaast is de zakelijke verhouding tussen CanalDigitaal aan de ene kant en de oostelijke mediaondernemers Ardesch en Bron aan de andere kant zeer goed te noemen. CanalDigitaal geeft niet voor niets alle zenders van beide ondernemers, TV Oranje – BravaHDTV – en dus binnenkort ook SchlagerTV, in haar zenderaanbod door. Daardoor gaat het op promotioneel vlak naar alle waarschijnlijkheid ook een goede wisselwerking tussen beide partijen worden. “Wij zullen via onze bestaande promotiekanalen zeker aandacht vragen voor de start van SchlagerTV. Ook tijdens het TV Oranje Spektakel in Assen op 24, 25 en 26 juni zal SchlagerTV op een bijzondere manier onder de aandacht worden gebracht, met optredens van diverse Duitse topartiesten. Verder is het natuurlijk ook de taak van CanalDigitaal om SchlagerTV bij hun klanten te introduceren” is de mening van Bron.

  Expansie in het vooruitzicht
  Toch gaan Ardesch en Bron wat betreft SchlagerTV niet op hun lauweren rusten. Satellietverspreiding voor Nederlandse en Vlaamse abonnees is slechts de eerste stap. Met SchlagerTV willen de beide ondernemers zeker ook richting het oosten gaan expanderen. Daarbij gaat men zeker gebruik maken van de Nederlandse zangeres Chantal die in de Duitstalige landen zeer populair is met haar Duitse schlagers. “Het komende jaar gaan we proberen om SchlagerTV ook in de Duitstalige landen van Europa uit te rollen. Voor die internationale uitrol hebben we een beroep gedaan op de Nederlandse zangeres Chantal, die in Duitsland successen viert” laat Ardesch weten. “De voorbereidingen daartoe zijn inmiddels ver gevorderd” voegt Bron aan de woorden van compagnon Ardesch toe. Maar niet alleen buiten Nederland heeft men grotere plannen met SchlagerTV. Ook binnen Nederland wil men bij de twee grootste kabelaanbieders Ziggo en UPC te zien zijn. “Wij hopen dat bij vooral UPC en Ziggo binnenkort het besef doordringt dat SchlagerTV een plek in hun muziekpakket verdient” omschrijft Bron deze ambitie.

  Niet tijdelijk via satelliet
  De CanalDigitaal en TV Vlaanderen abonnee, en de televisiekijker die door de komst van SchlagerTV over een drempel getrokken worden om zich te abonneren op één van deze televisieaanbieders, hoeft niet bang te zijn dat de doorgifte van SchlagerTV tijdelijk is. “Het contract is voor onbepaalde tijd” luidt het duidelijk uit het Steenwijkse hoofdkwartier van SchlagerTV. De eerlijkheid dient wel daarbij te vermelden dat deze doorgifte-overeenkomst wel met een opzegtermijn van twee maanden te ontbinden is.
  Jarco Kriek
  19-06-2009
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.