This website uses cookies. Click here for more information.
 • *
 1. Satelliet blijft flink in beweging

  Met een terugblik op het afgelopen jaar worden we niet meteen vrolijk van de gebeurtenissen in de wereld. Desondanks of juist daardoor wordt de rol van het nieuws alleen maar groter en dat geldt des te meer voor wie deze zenders via de schotel bekijkt. Maar ook op andere vlakken zijn ontwikkelingen gaande. Zo is het aanbod bij CanalDigitaal onderhevig aan wijzigingen en ook in het free to air aanbod is sprake van veel nieuwe kanalen, maar ook enkelen die zijn weggevallen.

   

  Een HD-aanbod waarvan kabelnetten en hun kijkers enkel nog dromen.Nieuwszenders werken aan hun verspreiding die primair via de satelliet verloopt. Elk groot land wil tegenwoordig haar eigen nieuwszender hebben om haar blik op de wereld te verspreiden. Soms zijn deze zenders tamelijk gekleurd. Dat geldt niet in de laatste plaats voor het Iraanse Press TV, het Russische Russia Today, dat zelfs met een Franstalige variant komt, en voor de nieuwe Turkse zender TRT World. Dit laatste kanaal is van de Turkse staatstelevisie. Dit Engelstalige nieuwskanaal is met een HD-versie op ondermeer Turksat te zien, maar eerste testuitzendingen op de Astra-1 waren recent al te zien. Opvallend is dat steeds meer nieuwszenders via de satelliet overschakelen op een (aanvullende) HD-feed. Dit geldt voor CCTV News (Hotbird), EUronews (Hotbird), CNN HD (Astra 2), BBC World News HD (Astra 1), NHK World (Astra 1 en Astra 2), maar ook Al Jazeera HD is via diverse satellieten te ontvangen. Een HD-aanbod waarvan kabelnetten en hun kijkers enkel nog dromen.

   

  Maar er zijn natuurlijk meer ontwikkelingen gaande. De meest in het oog springende verandering voor Nederlandse satellietkijkers is per 1 januari 2017. De lineaire zenders van HBO vallen dan weg en zijn dus helaas ook niet meer beschikbaar bij CanalDigitaal. Een vervanging voor die zenders is op het moment van schrijven nog niet gevonden/bekendgemaakt. Wel is duidelijk dat alle bestaande regionale zenders blijven en zelfs zendtijduitbreiding krijgen. De regionale omroepen van Drenthe, Zeeland, Limburg en Brabant blijven via de satelliet te bekijken. Zij sloten hiervoor een overeenkomst met M7 Group. Al deze omroepen zijn per 1 januari bovendien ook 24 uur per dag te bekijken en zitten dan ook allen in het basisabonnement van CanalDigitaal evenals van TV Vlaanderen Digitaal.

   

  Natuurlijk waren er nog meer belangrijke wijzigingen die M7 Group S.A., het moederbedrijf van CanalDigitaal, TV Vlaanderen Digitaal en TéléSAT, doorvoerde. Zo is de migratie van alle zenders van 19,2 oost naar de Astra 23,5 oost afgerond en is daarmee ook de SD-afschakeling van alle grote zenders afgerond. HD is voortaan de hoofdnorm en kleinere omroepen worden in MPEG-4 compressie doorgegeven. Een andere migratie is die van de Waalse kanalen van RTBF en RTL van de Astra 19,2 oost naar de Eutelsat Hotbird op 13 graden oost. Dit betekent een flinke wijziging voor met name TV Vlaanderen klanten. Zij kunnen de zenders nu wel via een online app bekijken of moeten hun installatie laten aanpassen voor Hotbird ontvangst. De online app is ook beschikbaar gekomen bij CanalDigitaal en biedt een prachtige mogelijkheid om online naar een groot aantal zenders te kijken. Helaas is M7 Group S.A. vanwege rechtsbeperkingen nog wel verplicht om geo-blocking toe te passen, maar wie weet veranderd dit in de toekomst met de nieuwe regelgeving van de EU, die online diensten in Europa beter toegankelijk wil maken. Vooralsnog heeft ook M7 Group S.A. op veel vlakken met rechtenbeperkingen te maken. Zo mogen de signalen van zenders als TLC, 24Kitchen en Comedy Central, wel beschikbaar bij CanalDigitaal, vooralsnog helaas niet worden aangeboden aan TV Vlaanderen klanten. En dat is beslist geen onwil vanuit de M7 Group S.A..

   

  Een groot voordeel van satellietontvangst is natuurlijk de free to air ontvangst. En dat aanbod is alleen maar groter geworden. Helaas moesten zowel ARD als ZDF wel afscheid nemen van elk één van hun themakanalen, maar het Oostenrijkse SERVUS HD blijft uiteindelijk wel in de lucht. Bovendien gaat in 2017 de Beiers/Oostenrijkse educatieve zender ARD Alpha over op HD-uitzendingen. Bij de Franse tv veel veranderingen. Helaas is de Free to air aanvoer van TF1 (Suisse), France 2 en France 3 vervallen, maar diverse nieuwszenders als LCI HD en I Télé en BFM kwamen wel free to air in HD op de Astra-1. Ook bij de Engelstalige kanalen de nodige wijzigingen. ITV schakelde bijna al haar regionale varianten in HD op de Astra-2 satelliet. Soms verdwijnen zenders ook, zoals het Turner kanaal Tru TV dat weinig succesvol is. En ook voor Irish TV dreigt het doek te vallen nu de zender in zwaar financieel weer verkeert. De paar zenders die wegvallen wegen echter niet op tegen het aanbod dat vrijwel voortdurend uitdijt. Een recente grote aanwinst is het free to air gaan van Sky Sport HD Deutschland op de Astra 1 satelliet. En in 2017 hangt vast nog veel meer nieuws in de lucht!

  Jan-Hein Visser
  23-12-2016
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.