This website uses cookies. Click here for more information.
 • *
 1. MBC verplicht tot blokkeren ontvangst in Europa

  De Europese Unie heeft vergaande maatregelen getroffen en afspraken gemaakt met de media-industrie om de toegang tot video- en muziekdiensten grensoverschrijdend toegankelijk te maken. In de praktijk komt het er vanaf 2018 op neer dat een online-abonnement dat in Nederland is afgesloten in elk ander EU land ook zonder belemmering toegankelijk is. Wie denkt dat de regeling van auteursrechten per land of regio komt te vervallen, die komt wel van een koude kermis thuis. De kans dat hierin snel verandering komt is gering. Dit heeft helaas ook een steeds grotere uitwerking op de satellietontvangst.

   

  De MBC, ofwel Middle East Broadcasting uit Dubai, is erg populair in Europa.Aanbieders zoals M7 Group met lopen nog altijd tegen grenzen aan. Zo kan TV Vlaanderen om deze reden sommige zenders die zusterbedrijf CanalDigitaal doorgeeft, niet aan haar Belgische kijkers aanbieden. En bijna alle Europese zenders moeten coderen wanneer auteursrechthebbenden hen daartoe dwingen. Een recent voorbeeld is dat de Franse zender TF 1 haar Zwitserse kabeltoevoer ging doorgeven op een voor consumenten onbekende satelliet en in DVB-S2X. Deze nieuwe norm is heel gunstig voor het besparen van bandbreedte, echter kan TF1 in deze norm nog altijd ongecodeerd een signaal aanvoeren terwijl de consument buiten spel staat. Wie een S2X geschikte decoder zoekt kan namelijk best lang zoeken, te zwijgen over de kosten. De meest voorbeeldige manier om toch in heel Europa te zien zijn en ook auteursrechtelijke uitzendingen te beschermen zijn wel SRF Info HD, van de Zwitserse omroep en de Hongaarse MTV groep. De Hongaarse zenders zijn in HD grotendeels ongecodeerd te zien via Eurobird 9 maar wanneer alleen rechten voor Hongaars grondgebied in bezit zijn, verschijnt een testbeeld. Ook de Zwitserse omroep SRF Info codeert alleen als het echt niet anders kan. Het Oostenrijkse ORF 2 Europe zendt in zulke gevallen een teletekst beeld uit. Maar soms spelen auteursrechtelijke problemen op een veel groter vlak en wordt de druk vanuit (H)(B)ollywood te groot op de betrokken omroep. Dit speelt bij de MBC.

   

  MBC verdwenen in Europa

  De MBC, ofwel Middle East Broadcasting uit Dubai, is erg populair in Europa. Of liever gezegd: was erg populair in Europa tot eind januari van dit jaar. De ontvangst van MBC 1 t/m 4 via de BADR 4 satelliet, de satelliet van Arabsat mét een Europese footprint, is namelijk onder grote druk van rechthebbenden uiteindelijk gestaakt. MBC huurde een nieuwe transponder op de BADR 7 die in de Benelux alleen met reuzen-antennes of in het uiterste zuiden van Europa is op te pikken. De transponder op de Badr4 is daarbij nog niet eens uitgezet. Enkele zenders worden zelfs nog doorgegeven, maar gecodeerd in BISS. Ook bestaat nog een aanvoer voor MBC Europe, die voor kabelexploitanten is bedoeld. Maar in principe is de MBC verdwenen van de satelliet en dat is vooral een bittere pil voor de vele Arabischtalige migranten die graag naar deze zenders keken. De MBC heeft de maatregel niet getroffen om al deze kijkers te pesten. Maar indien de zendergroep ongecodeerd zou blijven uitzenden richting Europa zouden nieuwe Hollywood-rechten (en trouwens ook ‘Bollywood rechten) veel hoger worden of mogelijk zelfs niet meer worden afgegeven.


  Ontvangst MBC niet geheel onmogelijk

  Is de MBC dan geheel verdwenen? Nou nee, het signaal zit nog in de lucht! Verschillende DX-ers, dat wil zeggen diegenen die een reusachtig grote schotelantenne van soms wel 1,80 meter bezitten, kunnen de MBC nog oppikken. Dit lukt het beste via de Noordwest-Afrika beam van Nilesat op 7 graden west. Van BADR7 ontvangst zijn weinig of geen meldingen te vinden. Dit is een gloednieuwe satelliet die over zeer scherp afstelbare beams beschikt. De MBC is via de satelliet in het gehele Midden-Oosten en Noord-Afrika nog wel goed te ontvangen. Overigens zijn alleen de SD-signalen ongecodeerd. Een andere optie om de MBC in beeld te krijgen is via IPTV. Diverse multimedia zaken die veel satellietkijkers al als klant halen spelen hier ook ‘handig’ op in. Er zijn tamelijk eenvoudige manieren om de MBC als stream tevoorschijn te toveren. Maar over de legaliteit daarvan hoeven weinig misverstanden over te bestaan. Lees daarvoor ons uitgebreide artikel over de risico’s bij IPTV.

  Jan-Hein Visser
  22-02-2017
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.