Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Is het nieuwe Digitenne concurrent voor satelliet?

  Digitenne krijgt de komende maanden een nieuw tweede leven in Nederland. KPN waardeert namelijk ethertelevisie naar de nieuwste technische uitzendstandaard op. Niet alleen wordt de zwaar verouderde uitzendnorm DVB-T aan de kant gezet. KPN koppelt aan de nieuwere DVB-T2 uitzendnorm ook de compressietechniek HEVC, ook wel H.265 genoemd.

  KPN is verplicht fors te investeren in Digitenne. Bij de verlenging van de uitzendvergunning tot 2030 bedong KPN dat voor de vergunning niets betaald hoefde te worden. Maar de overheid stelde wel de voorwaarde dat KPN een investeringsplicht heeft om het zendernetwerk van Digitenne naar de uitzendnorm DVB-T2 om te waarderen. Een vrij kostbare technische opwaardering. Zeker nu de abonneeteller aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 niet meer boven de 200.000 uitkwam. KPN besloot ondanks de terugvallende abonnee-aantallen wel direct om Digitenne naar de modernste uitzendtechniek op te waarderen. Aan het door de overheid verplichte DVB-T2 is HEVC (H.265) gekoppeld. Dit zorgt ervoor dat het netwerk zelfs technisch in staat is om zenders in de Ultra HD-techniek uit te zenden.

  Tot de komst van Ultra HD-versies van de belangrijkste Nederlandse tv-zenders heeft DVB-T2/HEVC op kortere termijn nog enkele voordelen voor KPN. Omdat de brandbreedte efficiënter bij DVB-T2/HEVC gebruikt wordt, kan KPN de beeldkwaliteit van het zenderaanbod van Digitenne flink verbeteren. Van SD wordt het tv-product van KPN naar Full HD 1080P opgewaardeerd. ‘Digitenne 2.0’ wordt hierdoor de eerste Nederlandse pakketaanbieder die het hele zenderaanbod in 1080P gaat uitzenden. Als de contentaanbieder het aanvoersignaal in 1080P aanlevert, geeft KPN het ook in deze rersolutie door. Als het aanvoersignaal een lagere beeldresolutie heeft, waardeert KPN dit naar 1080P op.

  De vraag rijst dus of Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC een grotere concurrent van satelliettelevisie – in Nederland door Canal Digitaal en Joyne aangeboden – wordt. Dat is eigenlijk nog moeilijk te zeggen. Alleen in Groningen en Drenthe is vanaf 2 oktober Digitenne in de nieuwe uitzendnorm beschikbaar. In de komende maanden krijgen meer regio’s Digitenne in DVB-T2/HEVC tot hun beschikking. Uiteindelijk is dit eind april 2019 in heel Nederland een feit. Maar daarna volgt een tweede belangrijke wijziging bij Digitenne. KPN moet dan namelijk enkele frequenties die voor Digitenne worden gebruikt inleveren. Pas daarna blijkt wat Digitenne 2.0 daadwerkelijk aan klanten voor beeldkwaliteit gaat leveren. Vast staat dat Digitenne alleen op beeldkwaliteit ten opzichte van de satelliet kan winnen. Satelliet biedt namelijk altijd een veel groter zenderaanbod, zelfs als de ongecodeerde zenders die via de satelliet zichtbaar zijn niet meegerekend worden. Verder moet ook nog blijken wat de omzetting naar DVB-T2/HEVC in de praktijk voor de ontvangst en dan met name de storingsgevoeligheid van het signaal betekent.

  Maar er spelen nog enkele zaken op de achtergrond mee waardoor een overstap van satelliet naar Digitenne voor velen niet aantrekkelijk is. Zo is kijken via de interne tuner van de televisie voortaan niet meer mogelijk. Zelfs als in de huiskamer de nieuwste Ultra HD-televisie in gebruik is die DVB-T2/HEVC ondersteunt kan daar geen Digitenne-smartcard meer in. KPN waardeert namelijk gelijktijdig met DVB-T2/HEVC de codering van Digitenne naar de nieuwste variant van de Irdeto beveiliging op. KPN heeft daardoor besloten voorlopig geen CI+ module op de markt te brengen. Alleen met een door KPN geleverde huurontvanger van de fabrikanten ZTE en Rebox kan naar Digitenne 2.0 gekeken worden. Ondanks dat KPN de abonnementsprijs van Digitenne na de omzetting naar DVB-T2/HEVC niet verhoogt, wordt het kijken naar Digitenne op meerdere televisies voor veel abonnees vanwege de huurdecoder duurder. Uiteindelijk wordt de maandprijs van Digitenne via drie televisies €25,50 per maand. Dit is voor abonnees van Digitenne die al langere tijd abonnee zijn en bijvoorbeeld via de interne tuner van de televisie kijken maar liefst tien euro per maand duurder dan met het oude systeem. Maar wellicht het grootste minpunt van Digitenne 2.0 ten opzichte van satelliettelevisie is dat programma’s nu helemaal niet meer opgenomen kunnen worden.

  Jarco Kriek
  08-10-2018
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.