Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Illegaal IPTV kijken wordt moeilijker

  IPTV vormt een steeds grotere bedreiging voor tv-aanbieders. Nu in steeds meer regio’s in Europa snel breedbandinternet op huisadressen aanwezig is, is de verkoop van illegale IPTV-abonnementen gestegen. In Nederland kan men op vrijwel elk huisadres snel internet verkrijgen. Het is daarom niet verwonderlijk dat Nederlandse aanbieders de opsporing en aanpak van illegaal tv-kijken via IPTV een veel hogere prioriteit hebben gegeven.

   

  Wat is IPTV eigenlijk? Via internet kijkt men naar een pakket van tv-zenders. Dat kan in het geval van satellietontvangst bijvoorbeeld direct via een Enigma2-satellietontvanger. Maar IPTV kan ook via een Kodi-mediaspeer, IPTV-decoders als MAG, tablet en direct via Samsung en LG Smart TV televisies gekeken worden. In Nederland zijn er verschillende bedrijven die openbaar IPTV-abonnementen verkopen. Hiermee kan men voor een bedrag van tussen de tien en twintig euro per maand naar duizenden Europese zenders kijken, inclusief alle Nederlandse kanalen waaronder Film1, FOX Sports en Ziggo Sport. Elk weldenkend mens kan op zijn vingers natellen dat dit soort abonnementen niet legaal zijn. Toch was het tot voor kort moeilijk om verkopers van deze IPTV-abonnementen juridisch aan te pakken.


  De Nederlandse auteursrechtenbelangenbehartiger Stichting BREIN is begonnen met het dagvaardingen van enkele grote Nederlandse aanbieders van dit soort abonnementen.Daar lijkt nu verandering in te komen. De Nederlandse auteursrechtenbelangenbehartiger Stichting BREIN is begonnen met het dagvaardingen van enkele grote Nederlandse aanbieders van dit soort abonnementen. BREIN gebruikt hiervoor een uitspraak van het Europese Hof van Justitie waarbij in een bepaalde zaak is gesteld dat het beschikbaar stellen van een link naar een internetadres waar illegaal content te zien is strafbaar gesteld kan worden. Daarbij heeft de persoon of het bedrijf die de link beschikbaar stelt zelf de plicht om na te gaan of op de beschikbaar gestelde link illegaal content wordt aangeboden. In het geval van dit soort IPTV-abonnementen koopt men via de verkoper een link naar een IPTV-zenderpakket. En deze link is in vrijwel alle gevallen illegaal omdat de zenders die worden aangeboden geen toestemming hiervoor hebben gegeven en dus voor de wederverkoop geen financiële vergoeding krijgen.

   

  BREIN werkt bij de juridische aanpak van IPTV met Nederlandse aanbieders, betaalzenders en contentaanbieders samen. Het dagvaarden heeft al tot succes geleid. BREIN meldt dat één van de grootste aanbieders van illegale IPTV-abonnementen met hen geschikt heeft. Hierdoor moet de verkoper een schadeloosstelling voor gemaakte kosten van tiendduizend euro aan BREIN betalen. Verder zijn de verkoopactiviteiten gestopt, zijn alle klanten via een mail op de hoogte gesteld dat het afgenomen IPTV-abonnement niet meer bekeken kan worden en heeft de verkoper de bron van het IPTV-netwerk aan BREIN bekendgemaakt. Omdat verkopers van illegale IPTV-abonnementen in vrijwel alle gevallen wederverkopers zijn en het IPTV-netwerk niet in hen bezit is, is de kans aanwezig dat nog veel meer kijkers van dit netwerk binnenkort geen beeld meer hebben bij de kanalen van het IPTV-abonnement. Naar verwachting zullen meer door BREIN aangeschreven verkopers van IPTV-abonnementen via een schikking een rechtszaak willen voorkomen.

   

  Omdat veel van dit soort IPTV-abonnementen op jaarbasis vooruit betaald moeten worden, is het nog maar de vraag of het voor kijkers interessant blijft om op deze goedkopere manier van tv te genieten. Daarbij moet duidelijk gesteld worden dat ook het kijken naar en het gebruiken van  illegale IPTV-abonnementen strafbaar is. Mocht BREIN dus achter de klanten van de verkopers komen dan bestaat de mogelijkheid om hier juridisch tegen op te treden. Dus los van de kans dat je vooraf betaald voor iets wat je niet gaat krijgen, bestaat de kans dat het juridisch toetje mede ervoor gaat zorgen dat goedkoper en illegaal tv-kijken een sigaar uit eigen doos gaat worden. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  Jarco Kriek
  21-02-2017
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.