Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Enigma2 decoders en CI+ Cam modules geen goed huwelijk

  Voor een grote groep satellietkijkers zijn de standaard boxen van bijvoorbeeld M7 Group voor CanalDigitaal en TV Vlaanderen totaal oninteressant. Natuurlijk, die zijn speciaal ontworpen voor het zenderaanbod van deze aanbieders en hebben ook tot op grote hoogte een garantie op goed beeld bij alle geabonneerde diensten, maar veel interessante alternatieve functies ontbreken volledig. Daarom zijn met name de Enigma2 decoders van bijvoorbeeld het merk Vu+ maar ook de duurdere Dreamboxen erg geliefd bij de kijker die meer en vooral meer vrijheden wil.

   

  Toch duikt er frequent een probleem op wanneer men op Enigma2 decoders met de op Linux gebaseerde software bepaalde zenders van CanalDigitaal, TV Vlaanderen, TéléSat, Joyne of nog andere providers wil zien. Via speciale softcams, waarmee de kaart zo in de decoder kan worden gestoken, werken van de CanalDigitaal en TV Vlaanderen vrijwel alle kanalen, maar toch is een klein deel van het zenderaanbod – en dat geldt voor Joyne al helemaal – alleen met een externe CAM, ook wel CI+ of CAM module, te bekijken. Dit heeft steeds vaker te maken met strengere beveiligingseisen van rechthebbenden. Deze CAM module wordt dan in het CI Slot (Common Interface) gestoken. 

   

  M7 CAM en VU+Duo2 bijten elkaar soms

  "Zo kwamen wij erachter dat de populaire satellietontvanger VU+Duo2 in combinatie met de witte M7 CAM Modules soms wel en soms niet werkt."Zo kwamen wij erachter dat de populaire satellietontvanger VU+Duo2 in combinatie met de witte M7 CAM Modules soms wel en soms niet werkt. Er is geen pijl op te trekken hoe dat komt en of dit aan de firmware of hardware van een of beiden ligt. De meest voor de hand liggende verklaring is dat de M7 CAM een CI+ module is (zonder actieve + functie in het geval van de M7 Cam) waar de Enigma-decoders nogal eens moeite mee hebben. De provider zal desgevraagd vrijwel altijd ook wijzen op de alternatieve software die niet officieel wordt ondersteund. Uiteindelijk kregen we na wat omwisselen van CAM's en zelfs decoders en zelfs in die decoders het wisselen van het Ci-Slot wél beeld op de extra beveiligde zenders zoals Mezzo HD of Fox Sports 2 HD. Bij TéléSAT en TV Vlaanderen zijn vooral Franse zenders extra beveiligd en is de witte M7 CAM module ook vereist.

   

  CI+ CAM van Joyne ook niet op elke satellietontvanger werkend

  De jongste provider op de markt is Joyne. Om hier een abonnement op te nemen is een nieuwe investering in hardware nodig en moet via een andere positie – namelijk 9 graden oost – worden gekeken. Joyne gebruikt een CI+ module met geïntegreerde kaart. De provider stelde aanvankelijk dat deze in elke CI+ decoder werkend is, maar uit meldingen op de fora van gebruikers blijkt dit nie zo te zijn. De claim dat dit in elke decoder met CI-sloten zomaar werkte was dan ook voorbarig.

   

  Probleem? Neem contact op een dealer!

  Bevindingen en problemen met betrekking tot het functioneren van CAM modules van de providers kunnen altijd op het satellietforum (www.satellietforum.com) worden geplaatst. Samen worden problemen immers vaak veel sneller opgelost en de providers zelf lezen regelmatig mee. Kom je er echt niet uit en krijg je een CAM Module niet aan de praat, ga dan vooral langs bij je satellietdealer! Uiteindelijk zijn zij als dealer voor een provider net als jijzelf gebaat bij een werkende oplossing.

  Jan-Hein Visser
  24-10-2017
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.