Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. De voordelen van Ultra HD

  Het toverwoord van dit WK Voetbal is Ultra HD. Alle mooie acties en goals op het voetbalfeest zijn in weergaloze beeldkwaliteit in de eigen huiskamer te zien. Ultra HD – liefkozend afgekort tot UHD – zorgt hiervoor. Wel moet men beschikken over een geschikte televisie en eventueel tv-decoder. Ook moet de tv-aanbieder het tijdelijke kanaal NPO 1 UHD via het eigen netwerk verspreiden. In Nederland doen in ieder geval Canal Digitaal via de satelliet dit. Ook bij KPN en Jonaz is dit UHD-kanaal te zien.

   

  Wat is Ultra HD eigenlijk? Ultra HD biedt een vier keer betere beeldkwaliteit dan Full HD 1080P. Omdat voor lineaire verspreiding van tv-zenders de norm 1080i wordt gebruikt, is de beeldkwaliteit van NPO 1 UHD ten opzichte van NPO 1 HD veel meer dan vier keer beter. Het wordt dus smullen van het prachtige beeld dat door NPO en NOS de huiskamer in wordt gebracht. UHD heeft een beeldresolutie van 3840 x 2160 pixels. Om alle details het beste met igen ogen waar te laten nemen speelt de kijkafstand van de televisie een rol. In een gewone huiskamer betekent dit dat Ultra HD pas echt goed tot recht komt wanneer een beeldscherm van 65 inch wordt gebruikt. Hoe kleiner het beeldscherm is, hoe korter de kijkafstand met de televisie moet zijn. Maar ook al is de kijkafstand eigenlijk te groot, in de praktijk blijkt dat een volwaardige UHD-stream op een 4K Ultra HD-televisie in alle gevallen tot een betere beeldbeleving leidt.

   

  Koopt men nu dus een nieuwe televisie dan is het aan te raden om direct een Ultra HD-televisie te kopen. Let daarbij dan wel goed op. Rond het WK Voetbal wordt de komst van NPO 1 UHD door elektronicazaken gebruikt om Ultra HD-televisies in de aanbiedingsfolder op te nemen. In veel gevallen zijn dit oudere modellen. Deze gebruiken inmiddels achterhaalde technieken, minder snelle processoren en oudere Smart TV-platformen. Hierdoor kan de werking van de televisie nu of binnen afzienbare termijn gedeeltelijk uitvallen. Een toekomstzekere Ultra HD-televisie moet bijvoorbeeld de technieken HDR10 en HLG ondersteunen. Kijk ook goed of diensten als Netflix via Smart TV-platformen in UHD beschikbaar zijn.

  Jarco Kriek
  11-06-2018
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.