This website uses cookies. Click here for more information.
 1. Alles wat je moet weten van satellietontvangst

  Wat heb ik nodig om satelliet te ontvangen?
  Naast een tv, heb je ook een schotel en een satellietontvanger nodig om satelliettv te kunnen kijken. De schotel bestaat uit:
  - de schotel zelf
  - de LNB (low noice block)
  De schotel is er voor, om het signaal van de schotel op te pikken en een bundel te creëren in het brandpunt. Hier zit de LNB.

  De LNB zorgt er voor dat de ontvangen zeer hoge satellietfrequenties omgezet worden naar lagere waardes. Deze zijn vervolgens te transporteren over de coaxkabel, die naar de ontvanger gaat.

  Er zijn zowel analoge als digitale satellietontvangers op de markt. Voorheen was alles analoog. Sinds 1996 kwamen de eerste digitale uitzendingen. Inmiddels zijn vrijwel alle zenders die analoog uitzenden, ook digitaal te ontvangen. Plus nog eens honderden kanalen meer. Analoog zal over een aantal jaren verdwijnen.

  Gecodeerd
  Een probleem waar Europa mee te maken heeft, zijn de auteursrechten. Een filmmaatschappij verkoopt een film aan een bepaalde zender. Deze zender betaald voor een bepaald gebied. Een Nederlands station betaald voor het aantal kijkers. Dat kunnen er theoretisch 16 miljoen zijn. Een voorwaarde is wel, dat buiten de landgrenzen er niet naar gekeken mag worden. Anders zou de zender veel meer moeten betalen voor die film. Gevolg: heel veel stations moeten gecodeerd worden uitgezonden op de satelliet.

  Er bestaan verschillende coderingsystemen, zoals Irdeto, SECA en Cryptoworks. Hier moet je rekening mee houden met de aanschaf van een satellietontvanger. Er zijn 2 typen ontvangers:
  - ingebouwde decodeersysteem
  - geen decodeersysteem aanwezig, maar CAM-slot(en). CAM= Common Acces Module. Een CAM module steek je in dit slot. Deze bevat het decodeersysteem. Hierin schuif je vervolgens de smartcard.
  - ontvanger zonder ingebouwd systeem en zonder CAM. Deze is alleen bruikbaar voor ongecodeerde zenders.

  Wil je zekerheid, dan koop je een CAM-ontvanger. Verandert het decodeersysteem, dan hoef je alleen maar een nieuwe module te kopen, i.p.v. een hele ontvanger. Een ontvanger met een ingebouwd systeem is meestal wel goedkoper dan een CAM-ontvanger.

  De Nederlandse kanalen zijn gecodeerd. Alle Nederlandse commerciële en publieke zenders zijn opgenomen in het CanalDigitaal pakket. Zij verzorgen de codering en abonnementen. Iedere Nederlander kan bij CanalDigitaal een smartcard aanvragen, mits je een Nederlands woonadres hebt. De kosten bedragen 15 euro per jaar.

  Wat kan ik ontvangen?
  CanalDigitaal pakketten
  Daarnaast zijn er nog een aantal andere pakketten die door CanalDigitaal worden aangeboden. Het basispakket bevat themakanalen zoals Discovery channel, Animal Planet, 4 verschillende MTV kanalen, etc. Voor kijkers die nog meer willen is er het filmabonnement met 3 Canal+ kanalen en het entertainmentabonnement met TCM/Cartoon Network, Hallmark en een erotisch kanaal.

  FTA = Free To Air
  Naast de gecodeerde uitzendingen zijn er ontzettend veel ongecodeerde zenders. Dit wordt ook wel FTA genoemd. FTA staat voor Free To Air en wil niets anders zeggen dan dat je daar alleen een schotel en een ontvanger voor nodig hebt. Je betaalt er niets voor. Dit is het grote voordeel van de schotel, t.o.v. de kabel. Er zijn namelijk honderden internationale zenders zo te ontvangen. Heb je een draaibare schotel (en dus veel meer satellieten kunt ontvangen), dan kan je zelfs duizenden tv-kanalen ontvangen.

  Aangezien een land als Duitsland alle programma's in een vreemde taal nasynchroniseren, heeft men daar geen last van de auteursrechten. Daarom zijn vrijwel alle Duitse kanalen ongecodeerd. Het Duits FTA aanbod is enorm. Dit bestaat uit zo'n 60 tv-zenders.

  Verder is er erg veel uit Italië en het Midden Oosten te ontvangen.

  Radio
  Wat vaak vergeten wordt, is dat er ook honderden radiokanalen ontvangen kunnen worden. De kwaliteit is te vergelijken met MP3, dus erg goed.

  Wat kost het mij?
  Uiteraard is het voor de consument om zo voordelig mogelijk uit te zijn. Het is moeilijk om te zeggen hoe duur satellietontvangst is. Dat hangt af van de wensen. Wil je veel exotische zenders zien, dan zal je een draaibare schotel moeten hebben. Voor wie vooral Nederlandse kanalen en de Europese ongecodeerde zenders wil zien, heeft genoeg aan een vaste opstelling.

  Een eenvoudige digitale satellietontvanger, waarmee het Nederlandse CanalDigitaal mee ontvangen kan worden, is er voor zo'n 400 euro. Het nadeel is, dat indien je op een andere tv een andere satellietzender wil ontvangen, je daar ook een ontvanger nodig hebt.

  Een schotel met LNB hoeft niet meer dan 60 euro te kosten. De aanschafkosten zijn dus hoog vergeleken met de kabel, maar daarentegen is het abonnement zeer laag. Het is niet verplicht een abonnement te nemen. Wil je ook de Nederlandse commerciële en publieke zenders, dan kost je dat 30 euro per jaar. Daarnaast gaan de kosten van de kabel de komende jaren flink omhoog. De kabelexploitanten zijn van plan het aanbod op te delen, waardoor de kijker per groep zenders betaalt. De kosten zijn dan veel hoger vergeleken met nu.

  Wat biedt de toekomst?
  Er zijn nu al satellietontvangers met een ingebouwde hardeschijf. Hier kan een programma worden opgenomen. Bij het opnemen treedt er geen kwaliteitsverlies op, aangezien het digitale signaal direct opgeslagen wordt. Verder kan er op de hardeschijf ook mp3 muziek opgeslagen en afgespeeld worden.

  Ook wordt het steeds meer normaal dat een ontvanger een dubbele tuner heeft. Het probleem van maar één signaal tegelijk te kunnen zien is daarmee opgelost. Met een dubbele tuner kan er een programma opgenomen worden, terwijl er naar een ander programma gekeken wordt. Of er wordt een ander signaal naar een andere tv gestuurd. De prijs van ontvangers met deze functies zijn niet eens meer veel duurder dan de apparaten zonder deze mogelijkheden.

  Iets totaal nieuws is de Phased-Array-Antenne. Dit is een schotel die niet uitgericht hoeft te worden. Erg handig voor op de boot of auto. Het maakt niet uit welke kant er op gedraaid, wordt, er zal altijd beeld blijven. Deze schotelantenne maakt gebruik van dipolen, waarvan computergestuurd de fase veranderd kan worden. Het kost alleen nog wel wat, namelijk zo'n 3000 euro. Verwacht wordt wel dat de prijs sterk zal dalen.

  Concurrentieslag met Digitenne
  Binnenkort start Digitenne met haar landelijke uitzendingen. Dit is digitale tv en radio via de ether. Het voordeel hiervan is, dat er maar een heel kleine antenne met ontvanger nodig is. Het nadeel is, dat er maar zo'n 25 kanalen uitgezonden kunnen worden. Op dit vlak zal de schotel het altijd winnen.

  Conclusie
  Het enige wat je nodig hebt om satelliet te ontvangen, is een schotel, tv en een satellietontvanger. Een digitale ontvanger is tegenwoordig standaard.

  De schotel kost met de aanschaf meer dan kabel. Het voordeel is wel dat de abonnementskosten velen malen lager zijn (indien ze er al zijn).

  Met de schotel is enorm veel te ontvangen. FTA, helemaal gratis, zijn er al duizenden kanalen te zien. Daarnaast zijn er ook tal van ongecodeerde radiozenders. Ook biedt CanalDigitaal een pakket aan voor Nederland. Het beeldkwaliteit is te vergelijken met dvd-kwaliteit. Audio is net als mp3.

  De satellietmarkt verandert voortdurend. Er komen steeds meer digitale ontvangers op de markt, met dubbele tuners en de mogelijkheid van opnemen via een hardeschijf. Daarnaast komen er nieuwe antennes.

  De schotel zal het altijd winnen t.o.v. de kabel en Digitenne, als het gaat om aanbod.

  Pepijn van Rijen
  04-06-2003
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.