Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
 • *
 1. Aantal UHD en HD zenders via satelliet ongeëvenaard

  Met de ingebruikname van een satelliettransponder op de Hotbird satelliet in januari door China Global Television Network, nam Eutelsat de kaap van duizend HD-kanalen op haar satellieten. Natuurlijk merendeels gecodeerd, maar een groot deel, zoals de Chinese zenders, is gewoon ongecodeerd. En alhoewel aanbieders via bekabelde netwerken ontegenzeggelijk hun HD-aanbod regelmatig uitbreiden, kunnen ze de ontwikkelingen via de satelliet niet bijbenen.

   

  Met name nieuwszenders zijn via de satelliet in veel gevallen exclusief in HD-kwaliteit te zien.Met name nieuwszenders zijn via de satelliet in veel gevallen exclusief in HD-kwaliteit te zien. Recent kwamen via de Astra-2 positie CNN HD en Bloomberg HD beschikbaar. Op de Astra 1 zaten al BBC World News HD en het Japanse NHK HD. En op de Eutelsat Hotbird nu China Global News TV (CGTN) en Euronews HD. De Turkse omroep TRT World HD is zelfs via alle bekende satellieten ongecodeerd in HD-kwaliteit gaan uitzenden. Een logische stap van deze door het huidige Turkse regime aangestuurde omroep, want via de satelliet worden immers de meeste kijkers bereikt. Naast nieuws zijn ook genoeg entertainment, natuur en documentaires te vinden die, al dan niet als aanvulling op een abonnement op TV Vlaanderen of CanalDigitaal, het kijken via de schotel alleen maar leuker maken. Te denken valt aan de vele Duitse en Britse ongecodeerde zenders. Recente nieuwkomers zijn Channel 5 HD, het Zuid-Koreaanse Arirang HD en het Indiase Colors HD op de Astra-2 positie en Sky Sports News op de Astra 1. Wie een schotel heeft die meer satellietposities kan ontvangen heeft maandelijks nieuwe ongecodeerde HD-zenders erbij. Maar behalve HD heeft satelliet een voortrekkersrol met UHD!


  Satelliet voorop met UHD

  Ultra HD televisie oftewel UHD is het nieuwe paradepaardje voor de media-industrie. Verkopers hopen natuurlijk dat de klant een duurder UHD toestel aanschaft. Wie het duurste Netflix abonnement en een snelle internetverbinding heeft, kan dan de (beperkte) content in UHD kijken (vaak 4K genoemd, tussen 4K en UHD is weliswaar een verschil tussen de feitelijke weergave van het aantal pixels op schermen, echter amper waarneembaar en daarom gaan we daar nu niet nader op in). Ook providers als KPN stappen op de 4K-trein door bij een beperkt aantal abonnees te testen met decoders die 4K geschikt zijn. Ook Liberty Global plant een opvolger van haar beroemde – en door velen ook verguisde – Horizon boxen, die dan ook 4K beelden kan verwerken. En dan zijn er ook al UHD- dvd spelers op de markt en speciale UHD-satellietontvangers. Of de aanschaf van de vaak prijzige apparatuur de moeite loont is natuurlijk aan de consument zelf. Feit is dat lineaire Ultra HD tv vooralsnog volstrekt exclusief via de satelliet beschikbaar is. En dan gaat het om meer dan een of twee testkanalen. Diverse omroepen zijn hier serieus mee bezig zoals het Spaanse TVE via de Hispasat. Daarnaast hebben veel aanbieders zogenaamde promo-kanalen. In totaal zijn, afhankelijk van welke satellieten kunnen worden ontvangen zeker tien en binnenkort misschien wel enkele tientallen UHD zenders te ontvangen. En dat is een natuurlijk erg interessant voor wie echt de allermooiste beeldkwaliteit wil verkrijgen. UHD tv schermen hebben natuurlijk pas zin vanaf een bepaalde beeldgrootte, omdat anders het aantal pixels eenvoudigweg niet goed is te waarnemen. Een bijkomend voordeel is dat bestaande HD-beelden met de modernste technieken nog scherper worden. Zelf op zoek naar een Ultra HD TV? Lees dan vooral ook ons artikel over grijze import!

  Jan-Hein Visser
  23-02-2017
  © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.