Voorpagina

Sat-Nieuws

Frequentielijstjes

Tips

Screenshots

achtergronden

Infocenter

Forum

Shop!

Zoek!

Overige informatie

 

No frames

Frames

Canal+ Pluspakket Onderzoek

TYPE ONTVANGER

De vraag "Ik heb het volgende type ontvanger" vergt wellicht wat uitleg. Er kon gekozen worden uit een SECA MediaHighway ontvanger, een SECA Common Interface ontvanger en een Irdeto ontvanger.

SECA Mediahighway:
Dit type ontvanger is de zogn. "goedgekeurde" ontvanger van Canal+. Dit apparaat kan naast alle Nederlandse gecodeerde stations ook de (toekomstige) interactieve diensten ontvangen. Zo is het spelletjeskanaal "Lunapark", dat onderdeel uitmaakt van het basispakket, te ontvangen.

SECA Common Interface:
Een Common Interface ontvanger bevat een of twee sloten, waarin een zogn. CAM module geplaatst kan worden. In deze CAM module kan vervolgens weer een smartcard geschoven worden. Met de combinatie van een Common Interface ontvanger, SECA CAM en geldig CanalDigitaal SECA smartcard zijn de Nederlandse stations te ontvangen.

Irdeto ontvanger:
Het Nederlands pakket zendt naast SECA ook in Irdeto uit. In het begin van het "digitale satelliet tijdperk" werd het Nederlands pakket onderhouden door FilmNet / MultiChoice. Dit bedrijf koos voor het Irdeto-codeersysteem. Het Franse Canal+ heeft een aantal jaren later het hele Nederlands boeket, inclusief de FilmNet zenders, overgenomen. Aangezien Canal+ in Frankrijk het SECA-codeersysteem gebruikt, wil men dit ook in Nederland introduceren. Zodoende wordt er momenteel in zowel Irdeto als SECA gecodeerd. Irdeto wordt uitgeschakeld, zodra er geen Irdeto-ontvangers meer gebruikt worden (zo zegt Canal+ zelf). Wel worden nieuwe zenders die worden toegevoegd in het pakket, alleen nog maar in SECA gecodeerd. Irdeto ontvangers kunnen deze dus niet meer ontvangen. Het basispakket, met o.a. Discovery, NGC en VH1, is niet met een Irdeto-ontvanger te zien.

Op deze vraag konden eventueel meerdere keuzes worden aangevinkt, mits u beschikte over verschillende satellietontvangers.

Zo bleek dat er 14,4% van de totale inzendingen een of meerdere satellietontvangers in huis heeft.

Hieronder zien we de verdeling over de type ontvangers:

SECA MediaHighway

41,05 %

SECA Common Interface

38,95 %

Irdeto

20 %

Het verschil tussen de MediaHighway en Common Interface ontvangers is te verwaarlozen. Was het aantal Irdeto ontvangers bij het vorige onderzoek (juli 1999) nog 76%, nu is het teruggezakt naar 20%. Deze hoeveelheid mag voor CanalDigitaal nog geen reden zijn om Irdeto uit te schakelen, lijkt ons.

+ Inleiding onderzoek

+ Wat zit er nu in het
basispakket?

+ Ik wil lokale zenders!

+ Pakketvormen

+ Type ontvanger

+ Ik mis de volgende
zenders!

+ Opmerkingen

+ Conclusie

Ga naar de Indexpagina.