Voorpagina

Sat-Nieuws

Frequentielijstjes

Tips

Screenshots

achtergronden

Infocenter

Forum

Shop!

Zoek!

Overige informatie

 

No frames

Frames



 

Programmeer via het Internet de Dreambox videorecorder

Het is nu mogelijk om de digitale videorecorder van de Dreambox via het Internet te programmeren. Zit je bijvoorbeeld nog op het werk, maar had je graag een programma willen opnemen? Geen probleem! Met het tooltje van een Nederlandse Dreamboxhobbiëst is het vrij simpel om deze "Digital Web Recorder" te installeren. Hier volgen de instructies.

1)
Ten eerste moet je Dreambox een Apache webserver + PHP bevatten. Hier kan je dit downloaden. Een beschrijving hoe dit alles te installeren is, is ook op die site te vinden. Wellicht komt er in de toekomst een uitgebreid artikel hierover in deze Dreambox Center van SatelliteMagazine.

2)
Download het bestand hier. Op het moment van schrijven is Beta 2 beschikbaar. Het is nog steeds in ontwikkeling. Wel is het al ruim voldoende functioneel.

3)
Pak het ZIP-bestand uit op de hardeschijf van de PC. Plaats alles in , bijvoorbeeld, de directory C:\VCR.

4)
Open met het kladblok het bestand SETTINGS.PHP. Hierin moeten een aantal zaken aangepast worden.
- Achter "ipdreambox" zet je het IP adres van de Dreambox.
- Achter "inlog" en "password" zet je respectievelijk de inlognaam (meestal "root") en het wachtwoord (dat is standaard "dreambox").
- Daarna kan het bestandsnaam van de servicefile opgegeven worden. Hieronder wordt het bestand verstaan, waarin alle tv- en radiokanalen zijn opgeslagen. In de meeste gevallen heet dit bestand "services" en staat daarom al juist geconfigureerd.
- Achter "channels" kan je 35 of iets anders wegzetten. De waarde "35" geeft alleen de Nederlandse CanalDigitaal zenders. Zet je iets anders weg, dan zullen alle kanalen beschikbaar komen. Nadeel is hierbij, dat je lang kunt zoeken naar een bepaalde zender.
- "Datumcheck" staat standaard op "n" (nee). Het blijkt, dat als we er een J (van "ja") wegzetten, dat het fout gaat. In dat geval zullen de opnames niet starten, omdat er naar de het operatingssysteemtijd gekeken wordt. Deze wijkt af van de tijd die verkregen wordt van de satelliet. Laat deze optie dus op "n" staan.
- Tot slot is er de "timerfile". Hierin moet het opnameschema worden opgeslagen. De Dreambox controleert hierin, of er iets opgenomen dient te worden. Dit bestand is met de huidige Dreamboximages te vinden in "/var/tuxbox/config/enigma/timer.epl". Ook dit staat al juist geconfigureerd.

5)
Zet nu via FTP de bestanden op de hardeschijf onder de directory "/hdd/opt/httpd/htdocs/vcr" (In dit voorbeeld zetten we het in de map VCR).

6)
Nu moeten we het timer.epl bestand nog de juiste rechten geven. Standaard is het namelijk niet toegestaan om dit bestand te bewerken. Het programmeren van een programma zal dan fout eindigen, omdat er niets in het bestand weggeschreven mag worden. Doe daarom dit:
- start, uitvoeren: telnet ip_adres_dreambox
- Vul de gebruikersnaam en vervolgens het wachtwoord in.
- Typ: cd /var/tuxbox/config/enigma gevolgd door een enter.
- Typ: chmod 777 timer.epl gevolgd door een enter.
- De rechten zijn nu toegekend. Door "exit" in te typen verlaat je de telnetsessie.


Programmeren maar!

Nu zijn we klaar om het uit te testen. De videorecorder is nu met een Internetbrowser te vinden via:
http://dreambox_ip_adres:8080/vcr/index.php.


Het ingeven van een op te nemen programma.

Om nu iets op te nemen, volg je de instructies. Je kiest de zender uit, geeft het op te nemen bestand een naam en vul de begindatum, aanvangstijd, einddatum en eindtijd in. Het nadeel is, dat het besturingssysteem standaard altijd op 1970 staat. Dit is voorlopig niet simpel aan te passen. Het gevolg is, dat je iedere keer de juiste datum moet invullen bij begindatum en einddatum.

Nu kan je op "OK" klikken.


Geen paniek! Je favoriete programma zal opgenomen worden...

Als alles goed geïnstalleerd is, verschijnt de tekst zoals in bovenstaand plaatje. Er moet nog even op de tekst "Klik hier om de timer te herladen" geklikt worden. De Dreambox zal nu de tijd in de gaten houden om op te gaan nemen.

Door op het rode plaatje met "Info" te klikken, kan de status opgevraagd worden. Er verschijnt een geschiedenis van opgenomen programma's en programma's die nog in de wacht staan. Zo kunnen "opname mislukt", "opname gelukt" en "in de wacht" verwacht worden.


Conclusie

In deze test bleken de opnames prima te verlopen. Slechts één keer wilde het niet lukken. Dit kwam doordat de optie "datumcheck" in de settings.php op "J" gezet was. Staat deze op "n", dan zal de opname prima volgens schema gestart en beeïndigd worden. De opname verschijnt op de correcte wijze op de harddisk van de Dreambox.

Het mag gezegd worden. Met de Dreambox hoef je écht geen programma meer te missen. Hadden we 5 jaar geleden ons voor kunnen stellen dat via Internet ons favoriet tv programma opgenomen zal worden? De werkelijkheid is nu daar.

Pepijn van Rijen
14 augustus 2003


<< Terug naar Dreambox Center

Ga naar de Indexpagina.