Voorpagina

Sat-Nieuws

Frequentielijstjes

Tips

Screenshots

achtergronden

Infocenter

Forum

Shop!

Zoek!

Overige informatie

 

No frames

Frames

Onderstaande tekst is geschreven in augustus 1997 voor PvR MediaNieuws (de voorganger van SatelliteMagazine).

Digitaal wil zeggen: op 1 kanaal kunnen hoogstens 10 tv-zenders. De tv-signalen worden zo gecomprimeerd (denk maar aan ZIP-bestanden op de computer) dat er meerdere signalen op een kanaal kunnen. Dit heeft enkele voordelen, bijvoorbeeld dat er veel meer zenders kunnen worden uitgezonden en dat het huren van een kanaal goedkoper wordt.

Daarnaast bieden de decoders ook nog extra mogelijkheden, bijvoorbeeld een elektronische gids, waarin te lezen is welke programma's nu bezig zijn en welke straks. Ook wordt er een kleine beschrijving gegeven over het programma.

De keuzes uit het menu...

Aansluitingen

De decoder moet met een scart-aansluiting worden aangesloten aan de TV. Je TV moet dus ook een scart-ingang hebben. Vaak wordt de videorecoder hierop aangesloten. Een scart-ingang is te herkennen aan de vele puntjes naast elkaar. Als je het niet kan vinden, lees dan de beschrijving van de TV nog eens door. De scart-kabel wordt bij de decoder meegeleverd.

Verder zijn er nog twee scart-ingangen achterop de decoder te vinden. Een is er voor de video, de ander voor de analogo ontvanger. Wil je dus naast de digitale signalen ook nog de analoge uitzendingen volgen, dan kan de oude (stuk goedkopere) analoge ontvanger hier worden aangesloten. Verder is er nog een ingang voor de LNB (schotel zelf). Via de audio uitgang kan de stereo op de decoder worden aangesloten, zodat de radiostations (en TV geluid) in cd-kwaliteit via de stereo kan worden ontvangen.

Daarnaast is er nog een uitgang voor de telefoonkabel en een aansluiting voor de PC. Met de telefoonkabel kan gegevens voor toekomstige diensten worden doorgebeld (teleshoppen of video-on-demand). De PC kan ook worden aangesloten, maar hiervoor is op dit moment nog niks mogelijk. Via deze ingang kan je ook een CD-ROM speler aansluiten, zodat de Nokia mediaMaster audio cd's en Video cd's kan afspelen.

De TV kanalen in een menu...

Zenders bekijken

Zodra alles is aangesloten kan het kijken beginnen! Als de leverancier de zenders nog niet in de decoder heeft gezet, moet je eerst de installatie opvolgen. Alles is Nederlandstalig en eenvoudig. Tot slot gaat de decoder zenders zoeken. Als de zenders (op dit moment zo'n 180 TV zenders en 60 radiozenders) zijn gevonden, kan je gaan kijken.

De meeste zenders zijn gecodeerd en niet in Nederland te ontvangen. De Nederlandse zenders (zoals RTL4/5, Veronica, SBS6, TMF, KinderNet, Ned1/2/3 en waarschijnlijk binnenkort ook TV10) zenden ook digitaal uit en zijn met een gratis smartcard te ontvangen. Dit is een kaart dat bij Canal+ moet worden aangevraagd. In de digitale ontvanger zit hier een ingang voor, zodat de kaart simpel erin kan worden gestoken. Daarna zijn de zenders te ontvangen. Daarnaast kan ook voor Canal+ 1 en 2 worden betaald. De kaart krijgt dan een bepaalde code, zodat de zenders ook te zien zijn.

Op dit moment komen er steeds meer gratis kanalen bij. Veel Duitse stations gaan digitaal en andere zenders als TV 5 uit Frankrijk, RTM uit Marokko, ESC1 uit Egypte, Atomic TV uit Polen, CNN International en Andaiucía TV zijn vrij te ontvangen. Binnenkort moet het mogelijk zijn om in Nederland tussen de 60 en 70 kanalen gratis te kunnen ontvangen!

Met de zogenaamde "rood menu" kunnen nog meer zenders worden ontvangen. Stations als Cartoon Network, Cartoon Network NL, TNT en TV Vandaag geven geen toegang voor schotelkijkers, maar met dit menu maakt de Nokia mediaMaster het mogelijk om toch te kijken. Lees de digitale pagina's voor meer info. Dit is dus alleen mogelijk met de Nokia, (nog) niet met andere digitale ontvangers.

Radiozenders

Als je op de radio-knop op de afstandbediening drukt, kom je bij de radiozenders. Je kunt nu de Duitse en Nederlandse (Veronica, Kink FM) gratis ontvangen. Radio 1 t/m 5 zijn met de gratis smartcard te horen. En: alles in CD-kwaliteit!

Teletekst en ondertiteling

Teletekst uitzendingen zijn niet te ontvangen via de teletekstknop van je TV. Dit is alleen mogelijk met de knop van de digitale ontvanger. Dit heeft een nadeel, omdat deze veel minder mogelijkheden heeft en bovendien trager is. In het menu is in te stellen in welke taal de kijker graag de ondertitels ontvangt. Als een station bijvoorbeeld in het Nederlands via teletekst ondertitels uitzendt, kan de Nokia deze automatisch weergeven. Je hoeft dan dus niet eerst de pagina op te roepen. Deze ondertitels hebben een andere lettertype dan teletekst en de zwarte achtergrond is doorzichtig.


Info over de programma's.

Software update

Iets dat echt nieuw is, is de update die de ontvanger kan ontvangen. Het komt regelmatig voor dat er een update van de software voor de ontvanger via de satelliet wordt uitgezonden. De software is het menu + alles wat het mogelijk maakt om de zenders te ontvangen (niet de hardware). Zodra een nieuwe versie wordt uitgezonden kan de ontvanger deze downloaden. Je bent dan dus weer helemaal bij de tijd. Het is te vergelijken met computerprogramma's. Iedere keer komt er een nieuwe versie uit, zodat het NOG beter is.

Auteur: Pepijn van Rijen

Ga naar de Indexpagina.