Satelliet blijft belangrijkst voor BVN
In een tijd dat online steeds meer kijkminuten van het traditionele televisie kijken afsnoept, blijft BVN naast online vasthouden aan doorgifte via satelliet . Dat is de boodschap die René van Baaren - netmanager van BVN - de lezers van SatelliteMagzine wil meegeven.
Natuurlijk houdt BVN de ontwikkelingen met online tv goed in de gaten. Sinds enige tijd is BVN dan ook buiten Nederland en België via internet te bekijken. Dat kan via app voor tablet en smartphone of via de player op bvn.tv. Maar de belangrijkste vorm van distributie is en blijft voorlopig satellietverspreiding. BVN is vrijwel wereldwijd via diverse satellieten te bekijken. Een abonnement of smartcard is niet nodig. BVN zendt ongecodeerd uit. Het aanbod bestaat uit eigen programma’s van de publieke omroepen NPO (Nederland) en VRT (Vlaanderen). Belangrijke nieuwsgebeurtenissen of evenementen zendt BVN zonder tijdsverschil wereldwijd live uit.
"Satelliet is zeker nog de komende jaren de enige manier om wereldwijd kijkers te bereiken en te voorzien van televisie-aanbod"Waarom online nog niet de belangrijkste vorm van distributie voor BVN is, heeft volgens Van Baaren vooral praktische reden. “Satelliet is zeker nog de komende jaren de enige manier om wereldwijd kijkers te bereiken en te voorzien van televisie-aanbod.
Van Baaren stelt dat wereldwijd de internetdekking en –kwaliteit niet op het technisch hoge niveau als in Nederland en Belgë ligt. Door geen of slechtere beschikbaarheid en door (lokaal) lage snelheden van het internet is het niet overal mogelijk om videocontent online te bekijken. “Zelfs bedrijven zoals Facebook en Google lukt het ondanks alle technische inspanningen nog steeds niet om wereldwijd iedereen van internet te voorzien en dus te bereiken.”
Strategie
De strategie van BVN is om de zender toegankelijker te maken. “Om vindbaar te zijn voor zoveel mogelijk Nederlandstaligen buiten België en Nederland is het belangrijk om beschikbaar te zijn via zoveel mogelijk platformen. Denk hierbij aan satelliet, kabel en online.”, aldus Van Baaren. Diverse kabelmaatschappijen, hotelketens en zorginstellingen voor Vlaamse en Nederlandse emigranten verspreid over de hele wereld geven BVN door aan hun klanten. Deze verspreiding via derden waarmee honderdduizenden Nederlandstaligen worden bereikt, is niet meer mogelijk als het BVN-signaal niet meer via de satelliet wordt aangeleverd.
Kosten online verspreiding
Het is volgens Van Baaren ook een misvatting dat het online verspreiden goedkoper dan de huidige satellietdistributie is. “Indien BVN zou stoppen met doorgifte via de satelliet naar continenten waar voldoende snel internet aanwezig is – en dat is nu nog niet zo – zou dit zeker leiden tot kostenverhoging voor doorgifte via internet. De kijker zou vragen om de stream minimaal in dezelfde kwaliteit beschikbaar te stellen als ze gewend zijn via de satelliet. Dit leidt onherroepelijk tot hogere (variabele) kosten aan BVN-zijde. Er moet immers extra data worden ingekocht bij iinternetproviders. Deze kosten zijn afhankelijk van gebruik en dus slecht beheersbaar in tegenstelling tot de vaste kosten van satelliet. Dat is ook één van de redenen waarom BVN vooralsnog haar livestream aanvullend aanbiedt naast satelliet in lagere resolutie die alleen geschikt is voor ,mobiele apparaten zoals laptop, tablet en smartphone.”