Is online alternatief voor satelliet in het buitenland?
Nieuwe Europese wetgeving zorgt ervoor dat online videodiensten behorend bij een traditioneel tv-abonnement van een Europese aanbieder uiterlijk vanaf 1 mei in alle landen van de Europese Unie bruikbaar dienen te zijn. Heeft u dus in Nederland een abonnement bij Canal Digitaal, Ziggo, KPN of T-Mobile dan kan men de apps om mobiel mee naar tv-zenders alsmede films en series te kijken ook in andere Europese landen bekijken. Datzelfde geldt voor de apps van Belgische aanbieders als TV Vlaanderen, Telenet en Proximus.
Vormt deze nieuwe buitenlandse online kijkmogelijkheid in de praktijk een alternatief voor Nederlanders en Belgen die met de caravan of camper voor korte of langere tijd in het buitenland verblijven en niet van de ‘eigen’ tv-zenders verstoken willen zijn? In de voorgaande jaren was het bekijken van Nederlandse en Vlaamse tv-zenders op vakantiebestemmingen in Europa alleen met satellietontvangst mogelijk. Maar om de schotel dit jaar thuis te laten en het benodigde abonnement hiervoor op te zeggen, is echter veel te voorbarig. Natuurlijk is online kijken via deze apps een nieuwe mogelijkheid. Maar in de praktijk blijken er toch nadelen aan te kleven. Zeker bij mobiel gebruik op vakantie of langer verblijf in het buitenland. Het online kijken vreet namelijk data. Gebruik van mobiele data is daarom af te raden. Ook als men een mobiel abonnement met onbeperkt dataverbruik heeft. Onbeperkt gebruik is namelijk alleen in Nederland van toepassing. Bij deze zogenaamde Unlimited-abonnementen geldt namelijk voor mobiel gebruik buiten het eigen land een limiet voor datagebruik die in de meeste gevallen maximaal 10GB is. En met deze 10GB kan slechts enkele uren naar televisie in de best mogelijke beschikbare online kwaliteit gekeken worden.
Nu in de meeste hotels en op veel campings gratis openbaar WiFi beschikbaar is, lijkt dit een goede manier om online naar tv-zenders te kijken. Maar ook deze mogelijkheid blijkt in de praktijk problematisch te zijn. Deze openbare WiFi-netwerken moeten namelijk met de andere gasten gedeeld worden. Zeker in het hoogseizoen levert dit bij online tv-kijken grote kans op dat niet zonder haperingen en buffering gekeken kan worden. Omdat de meeste apps een techniek gebruiken die dit moet tegen gaan, is de beeldkwaliteit zelfs op een tablet vaak al belabberd te noemen. Gaat men dit daarna nog eens met Google Cast (Chromecast) of Airplay naar het grote televisiescherm streamen, dan blijft er een blokkenfestijn over. En dan wordt tv-kijken op vakantie in deze gevallen een gezelschapsspel waarbij familieleden moeten raden wat er nu precies op de tv-zender wordt uitgezonden.
Maar is online tv via apps van Nederlandse en Belgische aanbieders dan een alternatief voor Nederlanders en Vlamingen die in het buitenland wonen of het grootste deel van het jaar in één van de landen van de Europese Unie vertoeven? Dat is nog maar de vraag. Want ook als men over een vaste internetverbinding met onbeperkte datamogelijkheid beschikt, zitten er toch nog haken en ogen aan. Want aanbieders gaan zo goed als zeker – net als bij mobiele data dat bij een onbeperkt data-abonnement in het buitenland toch beperkt blijkt te zijn – restricties aan het gebruik doorvoeren. KPN heeft in Nederland als eerste aanbieder de KPN Interactieve TV-app van geoblocking ontnomen. Maar KPN-klanten mogen deze app voor het online tv-kijken maximaal 120 dagen (vier maanden) per jaar buiten Nederland in landen van de Europese Unie gebruiken. De verwachting is dat KPN de trendsetter is en dat ook andere aanbieders dit voorbeeld volgen.
Daarnaast geldt het online kijken alleen voor landen die bij de Europese Unie aangesloten zijn. Gaat men dus in Turkije op vakantie werken dan deze online kijkmogelijkheden niet. In dit land en alle andere landen buiten de Europese Unie dient men dus gebruik te maken van het technische hulpmiddel VPN. Met dit soort diensten – voor stabiele werking is een abonnement van rond de 80 euro per jaar vereist – verkrijgt men een Nederlands IP-adres en denkt de aanbieder dat u zich in Nederland bevindt. VPN is dus ook een manier om de maximale tijdslimiet voor gebruik in het buitenland te omzeilen die KPN dus nu heeft ingevoerd. Maar ook VPN lijkt onder vuur te komen. Ziggo testte onlangs een aantal dagen bij Ziggo GO een nieuwe techniek waarbij het de toegang tot de online tv-dienst blokkeerde bij gebruik van VPN.
Om dus ook dit jaar op vakantie of tijdens een verblijf in het buitenland van Nederlandse of Vlaamse tv-zenders verzekerd te zijn, kan men het beste de satellietschotel en de smartcard met het benodigde abonnement meenemen.