Deze website gebruikt cookies. Klik hier voor meer informatie.
  • *
  1. De toekomst van satelliet is hybride

    Satelliet-tv verkeert in een lastige positie nu in meer huiskamers via een vast netwerk tv-diensten geleverd kunnen worden. Maar dit biedt wel nieuwe mogelijkheden voor aanbieders die via de satelliet de tv-diensten leveren. Gelijktijdig met tv komt via de vaste netwerken namelijk ook sneller breedbandinternet voor het betreffende huishouden beschikbaar. Nieuwe mogelijkheden waarvoor wel de nodige wijzingen aan het dienstenaanbod bij de satelliettelevisieaanbieder moeten worden doorgevoerd; hybride komt om de hoek kijken.

    Bij hybride wordt in het geval van satelliet deze ontvangstmogelijkheid aan online (IP) gekoppeld. Deze nieuwe werkelijkheid is voor sommige satellietkijkers moeilijk te begrijpen. Maar ook voor deze satellietkijkers is de hybride strategie belangrijk. Een tv-aanbieder die alleen via satelliet diensten aanbiedt, is – zelfs op korte termijn – niet levensvatbaar meer. Door de mogelijkheid om via vaste netwerken meerdere diensten – waaronder tv en internet – het huishouden binnen te halen, verliest de satelliettelevisieaanbieder abonnees als men op de oude manier tv-diensten blijft aanbieden. Minder abonnees betekent minder inkomsten. Maar de uitgave die aan de huur van bandbreedte op een satelliet blijft gelijk omdat de huurprijs niet aan het aantal abonnees van een aanbieder gekoppeld is. En als de uitgaven groter zijn dan de inkomsten dan is bij een commercieel bedrijf al snel de toekomstzekerheid een belangrijk punt op de agenda van de aandeelhoudersvergadering.

    Om satelliettelevisie voor zowel de aanbieder als de abonnee aantrekkelijk te houden, dienen dus belangrijke wijzigingen doorgevoerd te worden. TV via een vast netwerk in combinatie met internet brengen meer mogelijkheden met zich mee. Dit zijn de zogenaamde interactieve mogelijkheden zoals Begin Gemist, Replay TV in de vorm van terugkijken van eerder uitgezonden programma’s via de tv-gids en video on demand. Diensten die met een eenweg satellietontvangst niet door aanbieders technisch aangeboden kunnen worden. Om deze diensten wel aan te kunnen bieden, is de koppeling van satelliet met IP nodig. Canal Digitaal is daarom begrijpelijkerwijze het hybride pad gaan bewandelen.

    Want hybride biedt M7 Group – de eigenaar van Canal Digitaal – meer mogelijkheden om de tv-abonnementen te verbeteren. Omdat satellietverspreiding van tv-zenders via de satelliet vanwege de huur van bandbreedte een dure aangelegenheid is, kan het zenderaanbod maar moeilijk uitgebreid worden. En deze uitbreiding is nodig om aanbieders die tv-diensten via een vast netwerk leveren bij te kunnen benen. Met hybride kan namelijk het zenderaanbod uitgebreid worden door minder bekeken tv-zenders niet via de satelliet maar via IP in de huiskamer van abonnees te bezorgen. M7 Group heeft hiervoor een Interactieve HD-satellietontvanger op de markt gebracht. Deze is in twee varianten beschikbaar: een zapper en een zapper met opnamemogelijkheid. In de zenderlijst van deze hybride satellietontvanger staan zenders aangeleverd via satelliet en IP door elkaar in de zenderlijst. De gebruiker kijkt naar de zender die hij wil kijken en hoeft geen extra handelingen te verrichten als een zender bijvoorbeeld via IP wordt aangeleverd. Maar hybride betekent ook dat overal in de Europese Unie via de Canal Digitaal Live TV-omgeving via desktop, laptop, tablet en smartphone naar live tv, Begin Gemist, Replay TV en video on demand gekeken kan worden. In de directe toekomst komt hierbij de mogelijkheid beschikbaar om zonder settopbox via een Smart TV-internettelevisie van LG en Samsung het volledig hybride aanbod van Canal Digitaal te benaderen.

    De toekomst van satelliettelevisie is dus anders dan voorheen het geval is. Satellietverspreiding van de belangrijkste zenders blijft bestaan maar een deel van het zenderaanbod wordt online via IP aangenoden. Dat is niet altijd leuk voor de satellietkijker die geen internetverbinding aan zijn decoder kan of wil koppelen. Of als men bijvoorbeeld in het buitenland naar het zenderaanbod kijkt. Maar het is de enige manier voor satelliettelevisieaanbieders om op langere termijn tv-diensten aan te kunnen blijven bieden. Zeker in een klein land als Nederland waarin meer dan 95 procent van de huishoudens via vaste netwerken de mogelijkheid heeft om tv en internet in het huishouden te krijgen.

    Jarco Kriek
    08-10-2018
    © SatelliteMagazine.com Powered By Satplaza; Voor gehele overname van dit bericht dient de redactie / auteur om toestemming te worden gevraagd; gedeeltelijke overname met een link naar het originele bericht op deze site is wel toegestaan. Bij berichten die wij overgenomen hebben wordt duidelijk de link naar het volledige artikel geplaatst. Indien de rechtmatige eigenaar problemen heeft met het geplaatste bericht, neem dan contact met ons op.