BVN bezuinigt op satellietverspreiding
BVN is de zender waar de beste eigen programma’s van de publieke omroepen NPO (Nederland) en VRT (Vlaanderen – België) op uitgezonden worden. De zender is zowel online als vrijwel wereldwijd via de satelliet te bekijken. Net als NPO en VRT heeft ook BVN last van bezuinigingen bij de publieke omroepen in Nederland en België. En dat heeft gevolgen voor de satellietkijkers van BVN in Europa.
Zo staakte BVN begin oktober de satellietverspreiding via de Astra1-satelliet op 19,2 graden oost. Hoewel deze keuze vanuit het standpunt van BVN begrijpelijk is, treft het toch heel wat Nederlanders en Vlamingen. Deze satellietkijkers wijzen op hun beurt – onwetend in deze materie – naar Canal Digitaal en TV Vlaanderen. Deze aanbieders hebben namelijk BVN als ongecodeerde zender ook altijd al in de eigen zenderlijsten geplaatst. En dat is voor menig satellietkijker reden om de schuld van het verdwijnen van BVN bij deze aanbieders te leggen. “We moeten weer investeren in nieuwe apparatuur om naar BVN te kunnen blijven kijken”, was bijvoorbeeld op een groot internetforum te lezen. De schrijver van deze tekst doelt hierbij op een diabeeld die beide aanbieders op het voorkeuzekanaal van BVN zichtbaar heeft gemaakt waarin staat dat BVN vanaf nu op een ander voorkeuzekanaal en alleen nog met (Eutelsat) Hotbird-satellietontvangst te bekijken is.
Want inderdaad in Nederland, België en andere landen in West-Europa is BVN via de satelliet voortaan enkel nog te ontvangen via de Hotbird-satelliet op 13 graden oost. Voor inwoners van Nederland en België is de impact klein. Op BVN zijn programma’s te zien die eerder – of bij live-uitzendingen gelijktijdig – op één van de kanalen van NPO of VRT uitgezonden worden. In Nederland en België heeft iedereen met een tv-abonnement directe toegang tot deze kanalen. En is BVN in feite overbodig. Zeker hierdoor is het begrijpelijk dat BVN bij de bezuiniging op distributie kosten voor het schrappen van de satellietverspreiding voor de Astra1 heeft gekozen. Maar anders wordt het voor recreanten die tijdens vakantie of langer verblijf in het buitenland zónder tv-abonnement naar Nederlandstalige tv willen kijken. En die dus ook geen klant zijn bij Canal Digitaal of TV Vlaanderen. Deze kiezen meestal voor de Astra1-satelliet omdat het ongecodeerde zenderaanbod op de Astra1-satelliet veel interessanter is dan de Hotbird. Denk hierbij aan de ongecodeerde satellietverspreiding van internationale nieuwskanalen en de Duitse publieke en commerciële omroepen.
Online kijken is, ondanks de beschikbaarheid van BVN via internet - maar niet in België en Nederland! - voor recreanten op dit moment vaak nog geen volwaardig alternatief voor satellietontvangst. Op bijvoorbeeld campings en hotels moet de internetverbinding met veel andere gasten gedeeld worden. Online in goede beeldkwaliteit naar bijvoorbeeld BVN kijken, is dan echt geen vanzelfsprekendheid en dit werkt in de Benelux sowieso dus niet. BVN is in België en Nederland online geblokkeerd om de simpele reden dat VRT en NPO daar op vele andere manieren te bereiken zijn. Maar er is een oplossing. Die kost wel wat geld maar het gaat om een relatief kleine eenmalige investering. Als de LNB in de schotelantenne wordt vervangen voor een zogenaamd ‘monoblok LNB’ kan gelijktijdig het free to air aanbod op Astra1- en Hotbird-satelliet ontvangen worden. En op deze manier kan de recreatieve satellietkijker zonder tv-abonnement dus naar de ongecodeerde tv- en radiozenders – inclusief BVN op de Hotbird-satelliet – kijken en luisteren. Deze speciale monoblok LNB is voor minder dan dertig euro bij veel satellietspeciaalzaken verkrijgbaar. Let wel op: dit is dus niet hetzelfde als de bekende Canal Digitaal DUO-LNB voor Astra 19,2 en 23,5 oost!
Terugkomend op de keuze van BVN: Niet leuk maar wel begrijpelijk is dat voor het stoppen van de Astra1-satellietverspreiding gekozen is. Waarom? De Astra1-satellietpositie is weliswaar de meest bekeken satellietpositie maar hierdoor hangt er ook een hoger prijskaartje aan het huren van bandbreedte. Daar staat tegenover dat de Hotbird niet alleen goedkoper is maar ook een groter ontvangstgebied – de zogeheten footprint - in Europa én een stuk ten zuiden daarvan - heeft. Met minder geld kan BVN dus meer potentiële kijkers bereiken. Daarnaast gebruiken veel hotels en resorts in vakantielanden de Hotbird-satelliet als aanvoersignaal voor verspreiding van BVN via eigen tv-netwerken. De noodzakelijke keuze van de Hotbird in plaats van de Astra1 voor Europese satellietverspreiding van BVN is in dat opzicht dan ook goed te begrijpen.